Két külföldi év mérlege, avagy merre van az előre

0

Az ember időről időre mérleget von, külföldön élve meg pláne, hiszen talán jobban látszik a határvonal. Lássuk, milyen tapasztalatokat vont le két évből a Vaku villan blog szerzője!

„Az előző két év mérlege egyáltalán nem rossz (különbenis csak novemberben lenne kettő, de ezen a másfél hónapon már nem vacakolok). Szereztem jogsit, és vezettem több, mint egy évet. Szinte rutin.

Vettünk egy hajót, felújítottuk, megtanultuk a vitorlákat kezelni, profi horgonyzók és öbölben lakók vagyunk. Viharos, vad vizeken és hosszú távokon még nincs tapasztalatunk, de majd lesz. Megtanultunk spórolni az árammal és a vízzel.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Kiderült számomra, hogy szabadúszó búvároktatóként bármikor fenntarthatom magam a szigeten (szinte mindegyik bázis ismer és szeret, ezt nagyképűség nélkül mondhatom).

Megtanultam egy új specialitást, és hamarosan oktatni is fogom. Szereztünk rengeteg új ismerőst, és kicsit belekeveredtünk a hajós világba. Kiderült, hogy Dávid is tud pénzt keresni, ha akar.

A jövőt illetően azt remélem, hogy kevesebb bevándorlóval (pláne magyarral), és több helyivel fogunk tudni barátkozni, bár ezt Ázsiában lehet, hogy még nehezebb lesz megvalósítani, mint itt. Legalább ne európaiakkal akkor!

Remélem elkezdek majd valami rendszeres nyújtogatós testmozgást, ami illik a hely szelleméhez (pl jóga, thai chi). Szerintem a helyi nyelvvel nem fogok bajlódni, de szeretnék a németre ráfeküdni picit.

Ezenkívül, a szezon végén (május 15), azt szeretném, ha nem kéne fejvesztve tovább állni valami új munka reményében, hanem minimum 2-3 hetet tudnánk utazgatni a környéken (Vietnam mindenképpen!), és eljutni egy szerzetes kolostorba északon.

Na, így, hogy leírtam, nem is tűnik nagy ügynek, szerintem így lesz. Utána, amikor visszajövünk, itt beiskoláznak a búvárbázisos cimbik a profi hajóvezetői tanfolyamra (ha cég küld, akkor ingyen van), és egy év gyakorlat után vezethetek mindenféle nagyobb búvárhajót is. Ezek a terveink, egyelőre.

Remélem Dávid is befut időközben, mint tetováló, vagy fotós, vagy logótervező, vagy akármi! A lényeg, hogy legyen fejlődés, és még az is lehet, hogy ha visszaérünk, megtanulok siklóernyőzni…”

A teljes posztot itt találjátok.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(fotó pixabay.com Sebagee)

Share.

About Author

Leave A Reply