Két éve nem volt ilyen gyenge a font

0

Két éve nem látott szintre esett vissza az angol font árfolyama. Piaci szakértők szerint erről elsősorban az egyre reálisabbnak tűnő kemény brexit lehetősége tehet.

A további esést a két brit miniszterelnökjelölt minapi vitája is erősítette, hiszen mind a fő esélyes Boris Johnson, mind riválisa, Jeremy Hunt arról beszélt, hogy nem tartható a Brüsszellel tető alá hozott válási egyezmény ír határra vonatkozó része.

Emiatt például kedden olyan szintre esett a brit valuta árfolyama, amire két éve nem volt példa.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. TE JÖSSZ.

Eközben Brüsszel és a következő bizottsági elnöknek megválasztott Ursula von der Leyen is azt mondja: nem tárgyalják újra a válási egyezményt és nem dobják ki belőle az ír határgaranciát.

Egy EU-diplomata az InfoRádió tudósítója szerint úgy fogalmazott, hogy a határgarancia törlését többször követelő Boris Johnson „fantáziavilágban él”. Mindez a befektetőknek azt jelenti, hogy a következő brit kormányfő valószínűleg nem tud majd megegyezni Brüsszellel, azaz, október végén jön a kemény brexit.

A piacokat megrettentette az a megjegyzés is, miszerint Boris Johnson hajlandó lenne két hétre bezárni a parlamentet a brexit-határidő előtt – azért, hogy feloldja a patthelyzetet és vasakarattal megvalósítsa a kilépést.

A miniszterelnöki ábrándokat dédelgető jelölt támogatói vehemensen tagadták a parlament bezárásának ötletét.

Magyar és brit egészségügy fehéren és feketén

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply