Kerékpárral Írországban

0

Igaz, november közepe van, tehát kicsit már határeset a bringázás, de legyünk optimisták, éppen itt az ideje elkezdeni a jövő nyár tervezgetését. Márpedig abba simán beleférhet egy jó kis írországi bringás körút. Ebben segít a Kelta Vándor blog, melynek szerzője ráadásul több, a szigeten rendszeresen kerékpározó, túrázó lelkes amatőr bringás tapasztalatait gyűjtötte össze. Lássuk, mit javasolnak!

„Sokan talán azt gondolják kívülről, hogy olyan lehet itt kerékpározni, mint egy skandináv országban, de nekik van egy rossz hírem: messze nincs akkora kultúrája a bringázásnak (sajnos) és messze nincs annyira kiépített infrastruktúrája, mint pl Dániában.

Ezzel együtt számos lehetőség van bringával felfedezni a sziget szegleteit és az igazi varázslat megmarad a vidéki egysávos, elhagyatott, kanyargó utakon is, ahova külön bringaút sem kell (na meg őszintén: nem is férne már el sehova). Íme pár szempont, hogy miért érdemes és hogyan vágj bele, ha kedvet érzel hozzá!

Felszerelés

Ha már a megfelelő kerekpárt mindenki kiválasztotta magának az általa preferált terepre és túrára, a legnagyobb kérdés, hogy hogyan érdemes felkészülni az errefele oly jellemző napi 4 évszakos változékonyságra?!

Persze alapszabály, hogy érdemes az aznapi átlagos időjáráshoz igazítani az öltözetet, de mindenképpen legyen réteges, ahol a legkülső réteg legalább szélálló (legfőképp vízálló is egyben:)!

Közlekedés

Ami még elsőre furcsa lehet – akár bringásként, akár autósként indulsz neki a zöld szigetnek – , hogy a bringás csapatok rendszerint bolyban közlekednek és nem libasorban.

Ennek az az értelme, hogy ha szabályosan előz az autó, akkor úgyis teljesen át kell mennie a szemközti sávba, és ha bolyban mennek a kerékpárosok, jelentősen rövidebb távot kell így előznie, és kisebb eséllyel kényszerül behúzódni a bringáscsapat legközepébe. Ja igen, és persze el ne felejtsétek, hogy itt az út bal oldalán kell bringázni (is)!

Látnivalók, lassan haladás

Írországban rengeteg a felfedeznivaló: dolmenek, kelta kőkeresztek, ódon várromok, eldugott tengeröblök, vadregényes völgyek, elegáns kastélyparkok, hangulatos kocsmák. Akár percenként érhet valami új és meghatározó élmény.

Írországba vágysz? Keress hozzá munkát a Határátkelőn!

Tagadhatatlan, hogy a tempót lassítja, ha kerékpárral járja be az ember ugyanazt a távot, mint amit egyébként autóval is megtehetne. Ugyanakkor nincs szükség parkolókat keresgélni, tankolni, és bárhol meg lehet állni nézelődni, beszélgetni a helyiekkel, fotózni, vagy csak azért, mert a birka az istennek nem mozdul el az utunkból.

Az ír időjárás, avagy mikorra tervezzünk egy bringatúrát?

Írországban ugyan egész évben elég kiegyenlített a hőmérséklet (5-15 fok), de a hosszú nappalok miatt a legideálisabb mégis nyáron hosszabb kerékpártúrára indulni. Ilyenkor sokkal több minden belefér egy napba, hiszen este 10-11-ig teljesen világos van.

Árak és költségek

Egy road-trip meglehetősen sokba tud kerülni az Ír-szigeten, főleg ha 2-3 hétre tervez az ember: szállás, étkezés, autóbérlés (+benzinköltség), belépők összeadódva kitesznek pár száz/ezer eurót az út végére.

Ugyanakkor egy kerékpárt már 200 euróért is ki lehet bérelni 3 hétre és ahhoz még tankolni sem kell. Talán arra nem is kell külön felhívnom a figyelmet, hogy így több pénz marad a zsebedben, amit sörre/steakre/fish&chipsre költhetsz a pubokban, plusz bűntudatot sem kell érezned miatta, hiszen tekersz úgyis eleget minden áldott nap!”

Ha az is érdekel, hol és hogyan érdemes a bérlésnek utána nézni, akkor ne hagyd ki a teljes posztot!

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply