Kell a nyelvtudás, ha barátkozni akarsz

0

Általános vélekedés, hogy Hollandiában könnyen lehet boldogulni angol nyelvtudással. Kérdés, igazuk van-e azoknak, akik így gondolják? És hogyan látják ezt a hollandok? Például Sebastiaan, aki már külföldön él.

„Én ugyan holland vagyok, de az utolsó hazai munkahelyemen voltak külföldi kollégáim, és teljesen nyilvánvalóan nem egyszer frusztráló volt számukra, hogy nem beszélték a nyelvet.

Elboldogulhatsz a holland ismerete nélkül, legalábbis a hétköznapokban. Nyilván le kell majd időnként fordíttatnod egy-két dokumentumot, de könnyen találsz segítséget.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ugyanakkor ha szeretnél valamilyen kapcsolatot kialakítani a helyiekkel, akkor beszélned kell hollandul. Noha sokan (ha nem a legtöbben) elég jól beszélnek angolul, ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapokban is azt használják.

Így aztán kimaradsz egy csomó dologból. Persze, ha egyértelművé teszed, hogy szeretnél bekapcsolódni a beszélgetésbe, átváltanak angolra, de az ember könnyen visszavált az anyanyelvére, amikor gyakorlati dolgokról van szó – különösen azok esetében igaz ez, akik nem beszélnek annyira jól angolul.

Ha hosszú távra tervezel, akkor többé-kevésbé el is várják, hogy megtanulj hollandul, különösen, ha egy helyi baráti társasághoz szeretnél csatlakozni. Nyilván ellehetsz külföldiek között bármeddig, és a nagyvárosokban egész jó társadalmi életet élhetsz így, de közülük sokan csak átmeneti időre jönnek – szóval voltaképpen attól függ, milyen életet képzelsz el magadnak.”

Kimaradsz a hétköznapi trécselésekből

(Fotó: pixabay.com/AdinaVoicu)

Share.

About Author

Leave A Reply