Kell havi 560 euró a semmiért?

0

Finnországban ugyanis egészen minimális túlzással éppen ennek a bevezetését fontolgatja a kormány. A feltétel nélküli alapjövedelmet akár már jövő év januárjától kaphatnák próbaképpen egy csoport tagjai.

A finn kormány 2017 januárjától próbaképpen vezetné be azt, hogy havi 560 eurót, azaz mintegy 170 ezer forintot, juttatna egy „reprezentatív statisztikai szelekció során kiválasztott csoportnak” – jelentette be a finn szociális és egészségügyi minisztérium.

A társadalmi kísérlet a tavaly hivatalba lépett miniszterelnök, Juha Sipilä egyik választási ígérete volt. A kormányfő a szociális juttatások rendszerének egyszerűsödését és a munkaerőpiac élénkülését várja az intézkedéstől.

Hanna Mäntylä, szociális és egészségügyi tárca vezetője elmondta, hogy szeptember kilencedikéig felmérést végeznek a törvénytervezetről, amelynek értelmében jövőre kétezer, munkaképes korú lakos kötelezően részt venne az alapjövedelem juttatásának hatásait vizsgáló kísérletben.

A szociális kísérlet részeként azonban egy kontrollcsoportot is kialakítanának, amely az alapjövedelemben részesülőkhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberekből állna, ők azonban nem élvezhetik a juttatást.

Az alapjövedelem támogatói szerint egy jóléti államnak minden állampolgára számára megfelelő életszínvonalat kellene biztosítania, míg ellenzők úgy látják, hogy a feltétel nélküli jövedelem nem ösztönzi az embereket a munkavállalásra.

A lépéssel Finnország lehet az első európai ország, amelyik nemzeti szinten visz véghez hasonló kísérletet. Június elején a svájci választópolgárok túlnyomó többsége, egész pontosan 76,9 százaléka utasította el a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését.

(Fotó: pixabay.com/PIX1861)

Share.

About Author

Leave A Reply