Kegyetlen börtönből valami egészen más

0

Az ausztráliai Port Arthur kétségkívül történelmi jelentőségű terület, többszörösen nagyon sötét és szomorú múlttal, ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) kihagyhatatlanul. Így aztán az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzői is ellátogattak oda.

„Port Arthur egy fafeldolgozó üzemként kezdte pályafutását 1830-ban, majd 1833 és 1877 között Ausztrália egyik legkeményebb kísérleti börtöneként funkcionált.

Ugye a XIX. században még javában szállították Angliából a bűnelkövetőket Ausztráliába, és akik még ezek után is újra bűnözésre adták a fejüket, azokat vitték Port Arthurba, hogy ott aztán a legkeményebb eszközökkel büntessék őket.

A börtön kísérleti mivolta abban rejlett, hogy a fizikai büntetés mellett az igazán nehéz eseteket lelki és szellemi eszközökkel is megpróbálták jobb belátásra téríteni.

NÉZZ FEL A HATÁRÁTKELŐ YOUTUBE-CSATORNÁJÁRA!

Tipikus büntetés volt az ételmegvonás, a sötétzárka, és a börtön egy elszeparált magánzárkája, ahol a rabok fejére csuklyát tettek, hogy ne ismerhessék fel egymást, és teljes némaságban kellett lenniük hetekig. (…)

A börtön megszüntetése után a területet értékesítették, és az új tulajdonosok az épületek egy részét sajnos meg is semmisítették. Csak a XX. század közepe fele jöttek rá, hogy turisztikailag egy nagyon különleges vidékről van szó és szépen visszavásárolták a teljes területet, hogy aztán ott egy látogatóközpontot hozzanak létre.

Sajnos ehhez a látogatóközponthoz kapcsolódik Ausztrália legnagyobb, és szerencsére utolsó tömegmészárlása. 1996-ban egy 28 éves fiatal helyi srác számos félautomata fegyverrel felszerelkezve válogatás nélkül 35 embert ember ölt meg és 23-at megsebesített, mielőtt még a speciális alakulatok elfogták volna. (…)

Nemrég a látogatóközpontot jelentősen átalakították és mára már évi 250 000 turistát fogad és ad teljeskörű tájékoztatást a hely történelméről, jelentőségéről. Azt mondanánk, hogy minden Tazmániába látogató számára kötelező jellegű, egész napos program.”

A teljes írást fotókkal itt találjátok.

Otthon Magyarországon, itthon Ausztráliában

Share.

About Author

Leave A Reply