Katasztrófát okoz az elvándorlás

1

Az elvándorlás egyre nagyobb gondot jelent a közép-európai gazdaságoknak, ezzel kénytelen szembenézni Magyarországon kívül Szlovákia, Csehország és Lengyelország is. Utóbbi országban kifejezetten súlyossá vált a helyzet.

A lengyel vállalatok egy részének ugyanis most már konkrétan súlyos anyagi kárt okoz a munkaerőhiány: beruházások maradnak el és megrendelésekről kell lemondaniuk. A helyzet drámaian romlott egy év alatt.

Már a lengyel munkaadók fele nem talál megfelelő alkalmazottakat üres álláshelyeire – írta az onet.pl. a Work Service munkaügyi szervezet jelentésére hivatkozva. A probléma olyan méreteket öltött, amely rendkívül nagy hatással van a bajban lévő vállalatok további sorsára.

Külföldi álláslehetőségek a Határátkelőn. Ne hagyd ki!

Nyolc vállalkozás közül már legalább egynek le kellett mondania beruházásokról vagy kisebbre kellett vennie fejlesztéseit. Az emberi tőke előteremtése a lengyel gazdaság fő kihívásává vált: az a cég, amelynek megfelelő a káderállománya, nagy előnybe kerül versenytársaival szemben – írta a napi.hu.

A vállalatok 50,8 százaléka állítja, hogy nem tud megfelelően szakképzett embert szerezni, ez 15 százalékponttal több a tavalyinál és természetesen rekord. A nagyvállalkozások 62 százaléka küzd ilyen gondokkal.

A nehézségekkel úgy akarnak megküzdeni, hogy munkaerő-ügynökségektől kölcsönöznek embereket, illetve egyre többen próbálnak külföldről Lengyelországba csábítani dolgozókat.

(Fotó: pixabay.com/ivabalk)

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Nekem a lengyel kollégám épp az Ellenkezőjét állította:
  Hogy Mennek Haza tömegével a lengyelek. Mert mostmár “milyen jó”.
  Nagy szenvedélyesen mondta, mintha készpénznek kellene venni.
  (persze, a felét se hiszem el.)
  Az igazság meg valahol a kettő között lehet. Jönnek, mennek,

  engem ugyan nem érdekel hova, amíg itt kint normálisak.

Leave A Reply