A karibi álom ára

0

Szerintem a legtöbb emberben él a „napsütés, tengerpart, pálmafák” romantikus ábrándkép, a legtöbben álmodoztunk már arról, milyen jó lenne ilyen helyen élni. Ami biztosan így van, de mint mindennek, ennek is ára van. Hogy milyen ára – erről szól Kriszta írása, aki összeszedte a legérdekesebb árakat és tudnivalókat.

„Sokak fejében biztosan megfordul, hogy külföldön kolbászból van még a kerítés is. A Karib-szigetek említésekor pedig bizonyára sok mindenki szeme előtt az a kép lebeg, hogy itt biztosan a tengerparton koktélozunk a pálmafák árnyékában minden nap.

Nos, a lehetőség gyakran adott, de sajnos nem teljesen így van. 🙂 Itt is keményen meg kell dolgozni a betevőért, hiszen az árak magasabbak még a francia átlagnál is, mivel szinte mindent importálni kell Franciaországból.

Ahogy hallottam, sok szigetlakó Párizsban szerzi be például a naptejet, a kozmetikumokat vagy a ruhákat, cipőket, mert itt drágább és nincs is akkora választék.

A nettó (!) minimálbér itt majdnem 1200 EUR (kb. 390.000 Ft) és tőlünk eltérően itt az állami alkalmazottakat, a tanárokat például jól megfizetik.

Ha valakit például Franciaországból ide küldenek dolgozni valami oknál fogva, az általában magasabb bért kap, hogy a magasabb árak miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe, ezért sokan szeretnének itt munkát vállalni, ami alapvetően nem könnyű.

Szállásárak

Egy egyszerű, kisebb lakást kb. 100.000 EUR-tól lehet venni, a határ pedig a csillagos ég. A szállás turistaként alapvetően ugyanannyi, mint Európa nagyobb városaiban, vagy talán kicsivel olykor drágább, mint Franciaországban, de nagy az árakban a különbség a szezontól és az elhelyezkedéstől függően.

Olykor, például főszezon előtt vagy után ki lehet fogni remek ajánlatokat a neten. Hostelben, panzióban kb. 30 EUR-tól, hotelben 50 EUR körültől kezdődnek az árak/fő/éj.

Az egyik legszebb 4*-os hotelben (Hotel La Toubana) például most augusztusban 11 éjszaka 2 főnek 1 millió Ft-ba kerül, vagyis 45.000 Ft/fő/éj-be kerül a kevesebb, mint 2 hetes pancsikolás és akkor az ottani ételek és italok árairól még szót sem ejtettünk.

Ha hosszabb távra bérelünk lakást, az lényegesen olcsóbb lehet, de nagyon sok függ a lakás felszereltségétől, állagától és hogy hol található. Le Gosier és Sainte-Anne a legfelkapottabb, legdrágább, Pointe-a-Pitre környéke a legolcsóbb.

Havi 500-600 EUR-tól már lehet egy kis lakást bérelni, szobát pedig kicsivel olcsóbban. Egyik ismerősöm például Lamentin város egy eldugott utcájában 700 EUR-ért bérelt egy 3 szobás nagy házat, igaz totál üresen adták ki.

Az élelmiszerek

Sajnos az élelmiszerek a mi pénztárcánkhoz képest elég drágák, de vannak diszkont nagyáruházak (pl. Leader Price) ahol sokkal olcsóbban is be lehet szerezni bizonyos dolgokat, illetve mindig van valamilyen akció.

Amit kiemelnék az a helyi rum! Nagyon olcsó és jó minőségű, szinte minden vendéglátóhely a Damoiseau (Damizu) nevű rumot használja, mert kb. 7 EUR/liter (2300 Ft) körül beszerezhető.

A negatív példa pedig a kenyér, kevesebb mint fél kg kenyér átlagosan 2,5 EUR-ba, vagyis 800 Ft-ba kerül. Mindenki inkább frissen veszi a baguettet, ami 1 EUR átlagosan.

Másik sarkalatos pont mindenütt az ásványvíz kérdése. Itt lehet venni 5 l-es kiszerelésűt olcsó boltban 2 EUR-ért, de van, ahol egyetlen 1,5 l-es vízért 1,5 EUR-ót kérnek. Nagyon nagy az ingadozás az árakban szintén attól függően melyik városban és mennyire igényes áruházban vásárolunk.

Készítettem egy listát támpontnak mi mennyibe kerül, 325 Ft-os EUR árfolyammal számolva, egy olcsóbb áruházban:

4 db natúr joghurt                             650 Ft

1 db croissant                                   423 Ft

1 üveg paradicsomszósz                 488 Ft

6 db tojás                                         650 Ft

10 dkg bacon                                   780 Ft

1 üveg bordói bor                            1 300 Ft

6 db Carib sör                                  2 275 Ft

1 l tartós tej                                      325 Ft

20 dkg sajt                                       650 Ft

25 dkg sózott vaj                             845 Ft

18 db mosókapszula                       2 275 Ft

deo spray                                        650 Ft

fogkrém                                           488 Ft

tusfürdő                                           650 Ft

1 üveg jam                                       813 Ft

1 l narancslé                                    813 Ft

1 l fagyi                                           1 170 Ft

1 db jégkrém                                   423 Ft

1 csomag saláta                              813 Ft

1 kg rizs                                           813 Ft

Bounty csoki                                    390 Ft

lime/kg                                             1 138 Ft

krumpli /kg                                       488 Ft

paradicsom /kg                                1 138 Ft

vöröshagyma /kg                              488 Ft

uborka /kg                                        390 Ft

avokádó /kg                                      1 625 Ft

alma /kg                                           1 463 Ft

banán /kg                                         813 Ft

1 db mangó                                      325 Ft

A minőségi dolgokat itt meg kell fizetni, például a jó borokat, a szép süteményeket, a jó minőségű sajtokat, amiből fantasztikus és bőséges a választék, mint ahogy általában mindenből.

Az éttermi árak

Az éttermek árai nagyon változóak, már akár 10-15 EUR-ért kaphatunk egy nagyon ízletes kreol tálat, ami bőséges egy étkezésre. A kikötőben pedig már 30 EUR körül ehetünk egy languszta menüt, amiben előétel, languszta főétel és desszert is van.

Szerencsére az utak mentén és a tengerpartokon szinte mindenütt lehet találni büféautókat, melyek olcsó gyorsételeket kínálnak, különféle hideg és meleg szendvicseket, édes vagy sós palacsintákat, üditőket, söröket és persze rumot.

Már 3-5 EUR körül vehetünk egy remek bokitot, ami a legközkedveltebb kiadós gyorsétel itt. A lángost megtöltik sonkával, kolbásszal, sajttal, salátával vagy akár hallal, tojással, ki lehet választani, hogy mi legyen benne.

Helyi sütödék is vannak, ahol sült csirkét vagy halat lehet venni, isteni finom helyi kreol szószt adnak hozzá. Hú de imádom!

Alapvetően itt a kreol konyha a jellemző, francia beütéssel, isteni finom, mindenképpen érdemes megkóstolni. Eddig ez a tatár beefsteak viszi a pálmát. Egy tipikus kockás abroszos helyi étteremben ettem és mennyei volt.”

Ha érdekel a környék vagy szívesen olvasnátok még Krisztától, akkor látogassatok el a blogjára!

Mindent feladva a karibi szerelemért

Share.

About Author

Leave A Reply