Karácsonyi török furcsaságok

0

Álljunk csak meg egy pillanatra! Hiszen Törökország nem keresztény ország! Akkor mit is keres ott a Karácsony? A kérdést az Isztambulban élő CyberMacs válaszolta meg rengeteg plusz érdekességgel fűszerezve.

„Törökország hivatalosan nem muszlim ország, hanem muszlim többségű. Az az elenyésző százalék, akik viszont tényleg keresztények, ők… na ők aztán képviselik szinte az összes keresztény ágat, ami csak a világon megtalálható. (…)

Isztambulban bőségesen sok olyan ember él, aki megünnepli a Karácsonyt. Annál sokkal érdekesebb, hogy ezt mikor is teszik! (…)

Mára eljutottunk oda, hogy 13 nap különbség van a nyugati és a keleti keresztény naptárak között. Hiába ünnepeli mindkettő a Karácsonyt december 25-én, mégsem ugyan azon a napon állítják a karácsonyfát…

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az örmények január 6-án, a nyugati keresztények december 25-én, a keletiek pedig január 7-én ünnepelnek. A magyarok pedig december 24-én…

Mindeközben a törökök… A törökök alapvetően szeretik a színes dolgokat. Meg a lámpás dolgokat. Így a színes-lámpás dolgokat duplán szeretik. És akkor már a színes díszeket is.

Az meg úgy furcsán nézne ki, ha a karácsonyfadíszeket és -égőket csak úgy simán a falra ragasztanák (bár erre is találunk bőséges példát…). Ezért inkább ők is a fára pakolnak mindent.

Ugye azt beszéltük, hogy a törökök imádják a színes dolgokat… Akkor pedig miért is nem lehetne maga a fa is színes?

Bizonyára ezt a kérdést többen is feltették a festékvödör mellett állva, amikor is úgy döntöttek, hogy MINDEN színű karácsonyfa kapható lesz. Ennek megvan az az előnye is, hogy így olyan színű karácsonyfát is vehetünk, ami beleillik a cég arculati színeibe.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

De nemcsak a karácsonyfát, a díszeket és persze a színes lámpákat imádják a törökök, hanem a Mikulást is! (…) Szerencsére őt a kínaiak is szeretik, így nagyin széles az a választék, hogy milyen Mikulást is szeretnénk venni.

Van sima piros Mikulás. Meg rózsaszín Mikulás. Meg felfújható Mikulás. Meg táncolós-éneklős-ez_elromlott_cseréljük_ki Mikulás. Meg olyan Mikulást, aminek leesik az arca, mert nem ragasztották fel rendesen. De a legjobbak mégiscsak a különféle kommandós Mikulások.

Ezek azok, amelyeket fel lehet akasztani minden falra. Márpedig a törökök szó szerint veszik a minden falat. Vagyis az összes falat telepakolják vele. Meg az ablakokat, erkélyeket, és minden mást. Kivéve a plafont. Oda ugyanis az ejtőernyős Mikulások kerülnek…

Ez az egész decemberi mókázás Mikulással, karácsonyfával, tűzijátékkal, mind-mind december 31-én, az év utolsó napján van.

Igen, nincsen december 25-26 szünnap. És nincs mértéktelen bejgli evés. Bár ezen a téren nem kell a törököket félteni, mert ők az év 365 napján mértéktelenül eszik a baklavát, ami legalább 80x több cukrot tartalmaz…

Ami az egészben viszont igazán izgalmas, hogy a Karácsony estélye december 31-én van. Vagyis amikor Európában december 27-28-án elkezdenek a karácsonyfák tűlevelei hullani (majd maguk a fák is kifele repkedni kezdenek…), nálunk akkor kezd el az ünnep igazán beindulni.

Tehát ha december 27-28-án úgy érzed, hogy Jajdekár, hogy vége az ünnepeknek! (vagy csak el akarsz menekülni a főnököd elől), akkor irány Isztambul!”

A teljes posztot egészen elképesztő képekkel ide kattintva olvashatjátok el.

Egy egészen furcsa karácsonyi hagyomány

Share.

About Author

Leave A Reply