Karácsonyi készülődés Firenzétől Los Angelesig

0

Hát akkor Karácsonyra fel, az ünnepi hangulat megteremtéséhez pedig mi más is lehetne jobb, mint egy kis kalandozás a világban a Ti segítségetekkel!? Pasztasuta már múltkor is megtisztelt képeivel az én városom sorozatunkban, most pedig körbejárta egy kicsit Firenzét, ahogy ünnepi díszbe öltözött.

„Utcai kivilágítás: a belváros majd minden utcája különböző fényfüzérekkel van feldíszítve, ez mondjuk segít a karácsonyi hangulat megalapozásában, ha már hideg egyelőre nincs (szerencsére) csak eső (rohaggyonmeg). A Duomo és a Battistero közé felállítottak egy 20 méteres kis karácsonyfát, teli aggatva giglio-val, Firenze jelképével. Ezenkívül vannak még random felbukkanó dobos-fanfáros zászlódobálók, ők nem karácsonyi kellék, kb minden héten nyomják a parádét. A képeken időnként feltűnnek híres épületek is (a helyes megfejtők között egy energiatakarékos izzót sorsolunk ki, mégis csak válság van).

Kirakatok: csak párat fotóztam az egyszerű faéktől (szó szerint) a kis barokk puttókig minden van. A kedvenceimet a végére hagytam: a gyűrűket húzó egérke, a postaládák, de főleg a robot hóember&rénszarvas!

 

Karácsonyi apokalipszis: na, ezt csak, akinek bírják az idegei (meg nem megy épp gyomortükrözésre :))) Ehhez csak annyi kommentet fűznék, hogy ha véletlenül vesztek egy Medici palotát, lécci, ha egy mód van rá, ne így díszítsétek majd fel, köszi! (a végén egy kép a before after kedvéért, annak forrása: fourseasons)

Itthoni dekor: nincs mert megyek haza, úgyhogy csak pandoro van, panettone és cantuccini de az hegyekben. 🙂

(Bocsi a képek minőségért, kis mezei Samsung telóval fotóztam, súlyosbító körülményként este, ráadásul a gyalogosok sem bírták ki, hogy ne mozogjanak össze-vissza.)”

Nyár a télben

Olaszországból pedig ugorjunk egy méreteset Kaliforniába, azon belül is Los Angelesbe, ahonnan Anna küldött képeket. Azért ott a téli klíma is teljesen más.

„Los Angelesből tudósítok az ünnepi készülődésről. Itt, mint Amerikában mindenhol, nem kispályáznak a karácsonyi felkészüléssel. Az üzletekbe már októberben bekúszik csendben a karácsonyi kínálat, és fokozatosan kiszorítja a Halloween-tököket. A rendes háziasszony már megkezdi a lakásdekorációk, édességek felhalmozását.

Alig ért le a Hálaadás napi pulyka-töltelék-áfonyaszósz-krumplipüré-zöldbab kombó november utolsó csütörtökén, a családok megrohamozzák a bevásárlóközpontokat, hogy az év legnagyobb leárazásán a Black Friday-n megvegyék a családtagoknak és maguknak az ajándék lapos tv-t, telefont, playstationt és Frozen Barbiet.

November utolsó hétvégéjén már szabad – sőt kell – feldíszíteni a házat, kertet, üzleteket, irodákat, óvodákat, iskolákat, orvosi rendelőket, tűzoltóállomásokat. A Starbucks-ban pirosak lesznek a poharak, és lehet mézaskalács vagy tojáslikőr ízesítésű tejeskávét kapni.

A Mikulás már október végén megkezdi “rendelését” a plázákban, lehet vele fotózkodni, és a kívánságlistát tartalmazó levelet bedobni a postaládájába. Ezen kívül az öreg többször parádézik végig az utcákon, több hivatalos fenyőállítási ceremónián vesz részt.

Délelőtt azonban valószínűleg ő is kint napozik a beach-en és figyeli a strandröplabdás csajokat, a szép napsütésben, valahogy nem igazán érezni, hogy december van. Az utcákon a pálmafák törzsét is betekerik fényfüzérekkel, adventi koszorút, hópihéket akasztanak a lámpákra, de ezekről csak sötétedés után veszünk tudomást. Mintha két élete lenne a városnak ilyenkor: nappal nyár, este tél van. A téli feelingre a népszerű The Grove bevásárlóközpontban esténként óránkénti műhó szórással próbálnak erősíteni a hatalmas fenyő és a látványos kivilágítás mellett.

A Karácsony itt Amerikában csak egynapos ünnep, főleg az ajándékozásról szól, a gyerekek belefulladnak a kínai műanyagipar remekeibe (a nagy családi vacsora és rokonlátogatás már megvolt Hálaadáskor).

Természetesen mindenki tudja, hogy ajándék csak a jó gyerekeknek jár (lásd Mikulás lista). Pár éve azonban új figura jelent meg: egy kis piros manó a Mikulás segítői közül, aki Hálaadás után megjelenik a házban, csücsül egy polcon és figyeli, hogy viselkednek a gyerekek. Éjjel aztán elrepül az Északi-sarkra, beszámol a látottakról, és reggel új helyen veszi fel a melót a szobában, egészen Karácsonyig. A szabályok szerint a manót megérinteni tilos, különben elveszíti varázserejét, de lehet vele üzenni a Mikulásnak.

Úgy látszik sok szülőnek megtetszett a kis “besúgó” figura, a könyv ugyanis (The Elf on the Shelf, a Christmas Tradition by Carol Aebersold and Chanda Bell) már tavaly vezette az eladási listákat, és a mellékelt plüssmanó egyre több házban teljesít szolgálatot (a lányoméknál az oviban is van egy).

Állítólag a gyerekek nagyon szeretik, nevet adnak neki, és reggel első dolguk hogy megkeressek az uj helyet, a szülők pedig egyre leleményesebb és viccesebb pozíciókat találnak ki, keressetek rá az #elfontheself -re a facen vagy instagramon.

Itt a mienk, bár ez nem kémkedik és lehet vele játszani is (persze a magyar gyerekeknek már december 6-án eljön a Mikulás, úgyhogy őket már sokkal korábban el lehet kezdeni motiválni ezzel, manó nélkül is).

És az ünnepi hajófelvonulásról (mert persze azokat is fel kell díszíteni, akárcsak a szörföket) készült képek után még egy a parti karácsonyról.

A zenélő ház

Végül menjünk az Egyesült Államok másik szegletébe, a kanadai határvidékhez, ahol már igazi tél van, mínusz tízen fokokkal és hóval, már november eleje óta. Innen Jerry küldött képeket. A kivilágítás kétségtelenül központi tényező az amerikai házak esetében, és mondhatni nem fukarkodnak a fényekkel.

A videó pedig egészen döbbenetes, ugyanis a ház fényjátékának zenéjét az autórádió egy bizonyos frekvenciáján lehet meghallgatni. Aki arra autózik, beállíthatja a megadott frekvenciát, megy a zene, és a maga teljességében élvezheti a szemlélődő a fényszínházat. (Érdemes kicsit türelmesnek lenni, a videón 20 másodperc környékén kezdődik az őrület.)

Ha ez nem lett volna elég, akkor íme még egy hasonló, bár kétségkívül kevésbé harsány változat.

Aztán egy kórház már sokkal decensebb és visszafogottabb ünnepi öltözékébe is betekinthetünk.

Share.

About Author

Leave A Reply