Kapuzárási pánik külföldön

0

A middle crisis előbb vagy utóbb alighanem mindenkit elér, nincs ezzel másként a Made in Austria blog szerzője, Gaben sem, aki a következőképpen dolgozta fel ezt az élethelyzetet.

„Ezt a történetet ott kell kezdenünk, hogy „first world problemnek” tűnik vagy sem, közel a 36-hoz, 2017/18 tél közepén kőkeményen rám jött a midlife crisis, ami – így utólag – nagyjából 3 (agyb*szó) okra vezethető vissza:

1. ok: az itteni közeg és a kollégák

Mint már mondtam, lassan 5 éve Ausztria egyik legszebb (és „sajnos” egyik legjómódúbb) környékére vezetett az élet. Salzburg-Land, mint megye, nem csak hogy DURVÁN übereli Salzburg városát, de Ausztria jó részét is.

Először is, több mint 10 olyan tó van 50-70km-en belül, hogy arra nincsenek szavak.

Másodszor, az előbbiből fakadóan ez még Ausztrián belül is pénzesebb környéknek számít, ergo az itt lakóknak nem éppen a gázszámla átalánydíj különbözeti díjának befizetése okoz problémát…

Nem.

Sőt… pont ellenkezőleg.

Bár Ámerikában a nagybetűs AMERIKAI ÁLOM már rég a sci-fi/TV-s szappanopera kategóriába esik, az itteni huszonéves kollégáim egész télen az alábbi gondokkal küzdöttek:

Tibor 1: – miután sikerült a 24 évesen kp-ra megvett (használt) 120d BMW-t az első hóval „driftelés” közben tetőre – és ezáltal gazdasági totálkárra – tenni, emberünk kicsit megzuhant.

…nagyjából 5 napig.

Aztán vett helyette – persze hogy ismét kp-ra – egy összkerekes 120xd-t 4,5-6 milla közti áron, meeee az első is tetszett neki, ez meg még a havon is bírja… (…)

Tibor 2: 27 évesen 1 hetes 2 személyes portugál nyaralás (~600 e Ft) majd 2 hetes amerikai körút (~1 misi) után vett egy Jet-ski-t.

Mert az fasza…

…ja és utánfutóval együtt persze, hogy legyen mivel húzni.

Nem, nem távirányítós 😛

…és most jön a „súlya” az egésznek – mindezt kb 8 hónapon belül…

…plusz az apró ugye, mint pl. egy 600 eurós Shoei GP sisak mert az „qualitativ” meg „hochwertig” és a kis spoilerekkel legalább fél másodperccel előbb ér a Sparba a reggeli zsemléért 😉 (…)

Tibor 3: 26 évesen gyerek és bérelt lakás mellett az asszony új Fiestája és a családi pár éves kisbusz mellé beszerzett 2db MX5-ös Mazdát.

…mondom kettőt.

Nem, szintén nem távirányítós egyik sem 😛

„Hogy minek 2?”

– na ha ezt kérded (mint én), látszik hogy te sem a jóléti nyugaton születtél. 😛

„Azééé meee 1 kell játszósnak széttaposni meg télen az első hóban csúszkálni,

a másikat meg „építi”/pimpeli rogyásig: Bilstein futómű, Garrett turbó, slick-gumik….

…apa legója a hétvégére…”

AUSZTRIAI ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Az itteni 30 feletti korosztályról meg ne is beszéljünk, mert annak a FELE építkezik. Nem lakást vesz, 150-300 000 euróért, mert az a proliknak való, hanem építkezik.

Itt.

Itt, ahol egy telek, egy 3 házas tanyasi kukoricaföld peremén IS 30 millától indul.

plusz a tégla, a cement, a „hochwertiges” ablak stb…

…tudom, OK, hitel, de könyörgöm, számoljunk már: 250 000 euró (egy fél ház) havi törlesztője 1200 euró, 35 évre, MOST, a 0%-os kamat mellett is, és akkor még nem evett a paraszt semmit, nem fizetett rezsit, és még az 1,99-es lámás bor is kimaradt… (…)

Ha valaki bevándorolt magyarként ilyen közegben mozog nap mint nap, előbb-utóbb óhatatlanul Őt is elkapja a „csordaszellem”, avagy a „le ne maradj a többiektől” feeling. (…)

2. ok: az otthon maradt haverok

Tudom, tudom, a fészbuk meg a haverok 10 perces összefoglalói mindig csak a Best-of részeket tartalmazzák egy ember életéből, és az időintervallum is nagyobb (~5 év) mint az osztrák kollégáknál, de a matek vége a dobogósoknál mégis ez:

Haver 1. helyezett: 30+ millás családi ház építés folyamatban + 2 használt közép kategóriás kocsi

Haver 2. helyezett: 15-20 millás új építésű lakás + 5 millás kocsi + éves nyaralások stb.

Haver 3. helyezett: ~10 millás lakás + 2-3 millás kocsi, stb.

3. ok: a téli- otthoni-bezárt agyalás

Ausztriában március elején 4 hónapja tél van, ami a „nem létező” globális felmelegedésnek hála a 2010-es évek végén vidám hóemberépítés és forró csoki helyett többnyire ködöt, esőt és D vitamin hiányt jelent 😛

Igen, az utóbbi 2 faktort még ki lehet küszöbölni valami 2000 méter feletti sí-Hüttében, de:

a; az nem olcsó mulatság, főleg 2 személyre, + pályabérlet + odajutás + kaja, legalább egy 100-as (euróban)

b, tökmindegy mi-mennyibe kerül ha nem tudok síelni 😛

c, Úgy hogy 3 hónapja nem láttam a napot, még ha lenne is kedvem “síelés” címen egy hüttében sörözni, az átlag oszták-téli szürke, nyirkos, hideg nyálban épp annyi kedvem van kimozdulni, mint a Rogán családnak a tömegközlekedéshez… 😛 (…)

36 éves koromra sikerült összeszednem egy anno 4 éves használt Corsa-ra, meg egy 7 éves Speed Triple-re valót, plusz 4-5 havi fizunyi megtakarítást.

…ha most azt mondod „a fasznak picsog ez itt”, mikor én az albérletet is nehezen fizetem, amolyan „gondolatébresztő történelemleckeként” közlöm az alábbi tényeket:

– öregapám is (bánya)mérnök volt és kb 35 éves korára felhúzott egy 4 szobás családi házat saját telekre a ’70-es években és vett egy ÚJ felső kategóriás kocsit – egy #1500-ös Zsigát#

– faterom szakmunkás volt és szintén kb 35 éves korára felhúzott egy 2 szintes családi házat és vett egy ÚJ alsó közép kategóriás kocsit a ’90-es években,

…míg én, majdnem 2 diplomás, külföldön dolgozó mérnökként albérletben lakom, vettem egy használt verdát és nincs pénzem még egy 1 szobás Tatabánya külső-i 40 éves panelra sem… (…)

Mit tehetsz?

A; Engedsz a média sulykolta „lila akác köz”-ös álomképnek / társadalmi elvárás nyomásának és bár tudod – vagy legalább érzed – hogy neked ez esélytelen teher, mégis beállsz a mókuskerékbe:

– Felveszed te is a provident kamatú lakáshitelt 30 évre,

– hogy fizetgesd a törlesztőit egy pecónak,

– aminek a részletét a bank 10-15 év múlva majd megtriplázza „kamatkorrekció” címen,

– de „legalább még mindig a sajátodat fizeted” (még 25 évig),

– még 2 infarktussal + 1 válással + 1-2 emigrálással később is,

(…apró betűben mindezt egy müncheni penészes pincelakásból)?

B; 36 évesen nyomsz egy Michael Douglas féle Összeomlás-t és vasaltingben péppé vered a büfés nénit egy kedd reggel mert nem adott sonkás szendvicset?

…vagy C; rábólintasz a Kevin Spacey-féle Amerikai szépség forgatókönyvére, mert belátod, hogy ha az életed feléig, INGYEN eddig csak gyorshajtási csekket kaptál a sorstól, akkor valószínű:

– hogy a B-oldalon se jön a hollywoodi happy end-es fordulat

– sosem éred utol se öregapád se a faterod,

– sőt még a mázlista haverjaid se, mert sosem lesz saját házad, se saját, kifizetett új építésű társasházi lakásod…?

Lehet hogy épp itt az ideje, hogy beleszarj mindenbe egy „egyszer élünk” kurjantással és önmegvalósíts míg a nejed vagy a szomszéd agyon nem lő?

…Nos… A C-verzió valahogy szimpatikusabb.”

Hogy mi is lett ez a C-verzió, az az eredeti bejegyzésből kiderül.

Idegesítő dolgok Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply