Kannibalizmushoz vezetett az elvándorlás Szlovákiában

0

Nem csak Magyarországon van egyre nagyobb hiány a munkaerőből, ugyanezzel a problémával küzd a szomszédos Szlovákia is. Olyannyira, hogy az ottani kormányfő egyenesen „kannibalizmust” emleget.

Robert Fico szerint „kannibalizmus”, ami a szlovákiai cégek között zajlik a szakképzett munkaerő utáni versengésben. A szlovák miniszterelnök szerint mindez azonban örvendetes, mert a bérek emelkedését is magával hozza.

A kormányfő elismerte, hogy egyre gyakrabban üti fel a fejét bizonyos régiókban a munkaerőhiány, ami azért hihetetlen, mert ugyan a munkanélküliségi mutatók csökkentek Szlovákiában, de korántsem olyan alacsony szintre, hogy erre számítani lehetett volna.

„Ami a szlovákiai cégeket illeti, jelentős kannibalizmusnak lehetünk a tanúi a munkaerő csábítás ürügyén. Ennek lehet pozitív hozadéka is, hisz ez a bérek növekedésére van jótékony hatással. A jövőben, ha egy cég új alkalmazottakhoz szeretne majd jutni, csak két lehetősége lesz: vagy saját maga neveli őket a duális képzés keretében, vagy jobb bérfeltételekkel csábítja őket magához más társaságoktól” – mondta az InfoRádió helyi tudósítója szerint Robert Fico.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (1000!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn! Ha szlovákiai munka érdekel, akkor ide kattints!

Share.

About Author

Leave A Reply