A kanadai munkavállalás titkai

0

Akár kanadai munkavállalás lépésről lépésre is lehetne a poszt címe, hiszen Tucano nem csak érdekes, de informatív interjút is készített a Wellington megye Gazdaságfejlesztési Osztályán dolgozó Tom Lusisszal. Sok minden kiderül belőle, nem csak a gyakorlati tudnivalókról, de arról is, hogyan érdemes nekiállni a kanadai álláskeresésnek, kiköltözésnek.

„Egyik Kanadában élő ismerősömmel beszélgettem, természetesen pár percen belül szóba kerül, hogy mennyit keres a férje. Tudom, hogy illetlenség ilyet kérdezni, de azért na. Akkora összeget mondott egy olajipari munkakörre, hogy fordult velem egyet a világ, aztán még pár helyi fizetést (vérnyomás fel).

El is kezdtem keresgélni és találtam egy videót, ahol egy fejvadász mesél arról, hogy milyen nehéz munkaerőt találni, de neki sikerült egy klasszikus toborzó rendezvényen összeszedni 70 önéletrajzot, szinte mindenki friss bevándorló.

Te vagy az én emberem, gondoltam és írtam neki egy levelet, hogy lennénk páran, akik kíváncsiak lennénk arra, hogy mennyi az annyi és egyáltalán. Így ismerkedtem meg Tom Lusisszal, aki nemcsak kötélnek állt, de kiderült róla, hogy roppant profi és még szívesen el is mondja nekünk, mennyit lehet keresni Kanadában és kiket keresnek.

Kérlek, mutatkozz be és mutasd be a városodat!

Tom Lusisnak hivnak és Wellington megye Gazdaságfejlesztési Osztályán dolgozom. Gazdasági földrajzból doktoráltam és kutatásaim fő területe a bevándorlók integrálása a munkaerőpiacra. Dolgoztam az egyetemnek, helyi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és regisztrált bevándorlási tanácsadó vagyok.

Ráadásul személyes a kapcsolatom a bevándorlással. Édesapám családja a második világháború után érkezett Kanadába Lettországból, ahonnan kitelepítették őket. Az édesanyám a Fülöp- szigetekről érkezett a hatvanas évek végén. Torontóban nőttem fel, de most Wellington megyében élek és dolgozom.

Wellington megye Délnyugat-Ontarióban van, körülbelül egyórányira nyugatra Torontótól. Hét önkormányzatból áll: Puslinch, Guelph/Eramosa, Erin, Wellington-központ, Mapleton, Észak-Wellington és Minto városok alkotják.

A települések lakossága 7 ezer és 26 ezer fő közötti és a gazdaság alapja a következő négy fő szektor: mezőgazdaság, gyárak, egészségügy és a kreatív tevékenységet végző vállalkozások.

Kikre van szükség Wellingtonban? Melyek a legkeresettebb foglalkozások?

Most éppen sok az álláslehetőség a gyártási tevékenységekben, tehát munkások kellenek a gyárakba. A vendéglátásban pedig szakácsok, séfek és éttermi személyzet. De a vállalatirányitási és személyzeti munkakörökben is van hely.

Ezenkívül képzett emberek kellenek: asztalosok, szerelők és gépészek. Végül, sok az átvehető üzlet, mert egyre több az öreg munkaadó. Emiatt kitűnő lehetőségek várják a vállalkozókat, akik megvennének működő vállalkozásokat vagy újakat alapítanának.

Mire számítsanak a munkára jelentkezők? Tudom, hogy nehéz általánosítani, de pár konkrét fizetésről örömmel hallanánk. Illetve, ami ugyanilyen fontos, meg lehet-e élni ezekből a fizetésekből a környéketeken?

A fizetések természetesen a munkakörtől függenek. kezdő munkákért a gyárakban általánosságban 14-16 dollár (kanadai!) a bér óránként, míg magasabb képzettséget igénylő állásokban 18-35 dollár között lehet óránként keresni. Az igazán magasan képzett szakemberek bére már a területtől és a pozíciótól függ, nehéz általánosítani.

A legegyszerűbben erről a kérdésről úgy lehet információt szerezni, hogy online rákeresel. Az álláshirdetésekben mindig fel kell tüntetni a bért, az állás betöltéséhez szükséges tapasztalatot és a különféle hozzáadott juttatásokat.

Wellington megyében az életviteli költségek a lakhelytől függenek. A Toronto közeli településeken drágább az élet. Különböznek az ingatlanok bérleti költségei is.

Kivehető házak, lakások gyakoribbak a nagyobb településeken és persze a választék is szélesebb. A Gazdaságfejlesztési Osztályunk honlapján erről részletes információt találhatsz.

Mi a munkavállalási folyamat? Úgy értem, elfogadtok jelentkezőket munkavállalási engedély nélkül is? Ha igen, akkor hogyan? És ha nem, akkor mit tegyenek? Milyen engedélyekre van szükség és mennyi idő ezeket beszerezni?

Kanadába költözni a legjobb megoldás valamely szövetségi vagy tartományi bevándorlási programon keresztül. A sikeres jelentkezés függ a végzettségedtől, munkatapasztalatodtól, korodtól, egészségügyi állapotodtól, angol nyelvtudásodtól és a pénzügyi helyzetedtől.

Látogasd meg a kanadai kormány Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának honlapját, hogy eldönthesd, melyik program felel meg leginkább a céljaidnak és lehetőségeidnek. A honlapon van egy kitöltős rész, ahol kiderül, hogy megfelelsz-e a követelményeknek.

Ha valaki megfelelt és bekerül például az Express Entry programba, akkor körülbelül fél év alatt zajlódik le az eljárás a jelentkezéstől számítva. A bevándorlási folyamat ideje mindig az adott programtól függ. Például, ha valaki a „Family Class” megoldást választja, az akár jóval több, mint egy évig is eltarthat.

Ahhoz, hogy valaki Kanadában munkát vállalhasson, munkavállalási engedély szükséges. Ha elkapnak, hogy anélkül dolgozol, akkor elveszted bevándorlói jogállásodat és kitoloncolnak.

Hogyan készüljenek fel a bevándorlók a Kanadába indulásra?

Több fontos lépésre gondolni kell Kanadába költözés előtt. Először is alaposan kutass, hogy mi a helyzet a szakmáddal az országban. Sokan azt hiszik, hogy a sikeres bevándorlási eljárás után a szakmájukban tudnak elhelyezkedni Kanadában. Ez hiba.

A bevándorlóknak ugyanis gyakran tovább kell képezniük magukat, további kiegészítő bizonyítványokat kell beszerezniük. Ez időbe és pénzbe kerül. Tehát az első lépés, hogy ezzel már akkor tisztába kerülj, mielőtt elindulsz és tervezz meg lehetőleg minden apró lépést.

A második lépés az angol nyelv gyakorlása. A megfelelő szakmai szintű nyelvtudás hiánya a legnagyobb akadály a friss bevándorlók számára. Az újonnan érkezőknek „kényelmes” nyelvtudásra van szükségük.

Például a bevándorlók közül sokan elsajátítják a szakmájukhoz szükséges nyelvi szintet, de gondjuk van a mindennapi beszélgetésekkel, a szakmai nyelvtudás egyszerűen nem elég.

Keress egy angol társalgási klubot, mielőtt elindulsz. Vagy iratkozz be itt, rögtön azután, hogy megérkeztél, mert a nyelvtudás a kulcs a sikeres munkakereséshez.

A harmadik lépés az eltérő kanadai munkakultúra, amely különbözik a hazádétól. Online mindent megtalálsz arról, hogyan lehet munkát keresni, milyen a viszony a fölötteseiddel, munkahelyi etikett, networking. Ezek tényleg eltérhetnek az otthon megszokottól, amihez hozzászoktál. Ez nagyon fontos információ.

Segíthet neked, szerezz munkát, tanuld meg a „puha faktorokat” (soft skills), amelyekre a munkaadóknak szüksége van és gyakorold ezeket, ez sokat fog segíteni abban, hogy meg is tartsd az állásodat Kanadában.

A negyedik lépés, hogy keresd fel a „letelepedési szolgáltatót” (Settlement Service) ott, ahová költözöl. Wellington megyében például vannak „letelepedési munkások”, akik nemcsak válaszolnak a kérdéseidre, de segítenek megoldani a problémáidat, lakhatást, munkavállalást, tolmácsolást és fordítást, egészségügyi ellátást, bevándorlási és állampolgársági ügyeket, a hivatalos dokumentumok kitöltését, hozzáférést a szociális szolgáltatásokhoz, stb.

Sok újonnan érkező nem tud ezekről a szolgáltatásokról és csak baráti vagy helyi családi segítséget kérnek. Ehelyett érdemes a baráti/családi és a hivatalos segítséget is igénybe venni letelepedéskor.

Végül, fejben is fel kell készülni. A kanadai bevándorlás azt jelenti, hogy mindent újra, elölről kell kezdened. Hozzá kell szoknod az új klímához, az új kultúrához, mindenhez.

Ez az átmeneti időszak roppant nehéz lehet, főleg akiknek a „gyökerei” otthon maradtak. A legsikeresebb bevándorlók mindig azok, akik alkalmazkodni tudnak. Ez ellenállóbbá teszi őket a kihívásokkal szemben, amelyekkel az új országban szembesülnek.

Mi történik most a kanadai munkaerőpiacon? Miért érdemes kisebb településeken is körülnézni és nem csak a nagyvárosokban?

A kanadai munkaerőpiac éppen átalakul. A „baby-boomerek” (az 1946-1964 között születettek) visszavonulnak és a „millenials” (akik 1977-1994 között születtek) most a legnagyobb korcsoport a gazdaságban.

A bevándorlás is egyre fontosabb a kanadai gazdaság számára. Történelmileg, ez az útja a rések betömésének a gazdaságban és ez hajtja a gazdasági növekedést.

Ráadásul a bevándorlás közömbösíti a demográfiai trendeket, azaz kiegyenlíti a nyugalomba vonulók számát és az alacsony születési számot a hazaiak között.

Sok indokot találhatunk arra, hogy miért érdemes kisebb településekben is gondolkodni. Általánosságban, a megélhetési költségek alacsonyabbak, mint a nagyvárosokban, míg az életminőség kitűnő lehet.

Például Wellingtonban van organikus étel, kézműves sör, mindenki beléphet a természetvédelmi és történelmi szempontból érdekes helyekre és világszínvonalú az oktatás.

Közlekedési dugó meglepne, az élet nyugodt és kitűnő hely családok számára gyerekeket nevelni. Nincs se torlódás, se stressz és drágaság, ami Torontóban jellemző, szerintem a kis közösségek is vonzók.

Az újonnan érkezőknek nehéz lehet a szakmájukban elhelyezkedni ilyen kisebb közösségekben. Ez egyszerűen a helyi ipar méretétől és irányától függ, de ezt fontos tudni: ez független attól, hogy hová érkezel.

Toronto telis-tele van olyan szakemberekkel, akik nem a szakmájukban dolgoznak, mert nem abban tudnak munkát találni. Ha ezt elfogadod valóságnak, akkor a munkától független szempontok, mint az életviteli költségek és az életminőség még fontosabbá válnak, amikor eldöntöd, hogy hová is költözöl Kanadában.

Hol keressenek információt és munkát a bevándorlók nálatok?

Információt Kanadába költözésről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapján találhattok. Ontariói letelepedésről és munkavállaláshoz kapcsolódó információt a Settlement.org oldalon találtok, ezt a „Bevándorlókat Segítő Ontariói Ügynökségek Tanácsa” (micsoda név!) működteti és kitűnő információforrás.

Wellington megyéről a legtöbbet a honlapunkról tudhatsz meg. Munkavállalási és befektetési ügyekről részletekhez a Gazdaságfejlesztési oldal honlapját kell átolvasni, csak klikkelj a „business” feliratra a honlapon. Ott van a munkahirdetőnk, az éppen aktuális ajánlatokkal és a „Tehetségkutató” kezdeményezésünkkel.”

Ha tetszett a poszt, keresd fel Tucano oldalát, ha pedig külföldi munkákat keresel, akkor itt érdemes nézelődnöd, közel ezer ajánlat vár!

Share.

About Author

Leave A Reply