Kanada vagy Új-Zéland?

0

Kanadában és Új-Zélandban több közös vonás is van. Mindkettő messze van Magyarországtól, ugyanakkor mindkettő olyan életszínvonalat nyújt, ami kifejezetten vonzó lehet azoknak, akik például Európán kívüli letelepedésben gondolkoznak. Viktória Kanadából költözött Új-Zélandra, így elég jó összehasonlítási alapja van – meg is tette.

„Gyors bemutatkozás: 1984-es, budapesti születésű lány vagyok. Fősuli után a reptéren kezdtem el dolgozni, ahol megismerkedtem rengeteg olyan emberrel, akiknek mindenük az utazás volt. Szóval engem is elkapott a láz, elkezdtem utazgatni.

Éltem Angliában, Portugáliában és Spanyolországban is egy pár évig. A célom az lett, hogy angol anyanyelvű országban telepedjek le. Anglia valahogy nem jött be (Yorkban túl hidegnek tűntek az emberek), igy a következők jártak a fejemben: USA, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland.

Spanyolországban megismerkedtem egy kanadai úriemberrel, akivel egy napon kezdtünk egy cégnél. Ez 13 éve történt, azóta a férjem lett és van két gyönyörű csemeténk. 🙂

Pár év után átköltöztünk Kanadába, Calgaryba, ahol 8 évet töltöttünk el, majd a gyesem után a férjem kapott egy állásajánlatot Új-Zélandon, Aucklandben. Elhatároztuk, hogy amíg a gyerekek picik, átjövünk pár évre. Ennyit rólam…

Tudom, rengetegen vannak úgy, hogy angol anyanyelvű országban szeretnének letelepedni, de jön a kérdés, hogy pontosan hol is… Kanada túl hideg, Új-Zéland túl messze van…

Gondoltam, megosztom a tapasztalatainkat, hátha ezzel tudok segíteni azoknak, akik döntéshozatal előtt állnak.

Országon belül természetesen változnak az árak, tehát lehet, más városok drágábbak vagy olcsóbbak, nekünk Calgaryban és Aucklandben vannak tapasztalataink.

Fizetés

Jelenleg itt, Aucklandben nem dolgozok, tehát ezt nem tudom, de Calgaryban adminisztrációs melóval olyan $45.000 kerestem évente.

A férjem villanyszerelő (Journeyman Electrician – 4 éves suli, megvan neki a kanadai és az új-zélandi képesítése is), ő például Calgaryban $38-os órabérben volt, itt, Aucklandben pedig $35-t keres óránként.

Szabadság

Kanadában a 2-3 hét szabi évente a „normális”, itt Új-Zélandon 4 hét fizetett szabadsággal indítanak.

Albérlet / házvásárlás

Kanadában saját házunk volt, még 2012-ben vettünk egy kis kertesházat, akkor $320.000-ért. Külső kerületben, kb. 45 percre a belvárostól… Ott 5% letételével tudsz vásárolni, ami ugye a mi esetünkben $16.000 volt, tehát egy pár év alatt ez teljesen elérhető. A havi törlesztő a hitelen olyan $1300 volt. Jelenleg ha ugyanilyen házat szeretnél bérelni, az kb. $1800/hó.

Új-Zélandon (Auckland) az átlag ingatlanár olyan $900.000 körül van és itt 10%-ot kell letenned, ha bele szeretnél ugrani lakásvásárlásba. Ami ugye $90.000, tehát kőkeményen kell spórolni.

A havi törlesztő elég húzós… a férjem kollégája a Takapuna részen vett egy házat, ami elég közel van a belvároshoz, így az ingatlanárak ott simán elérik az 1 millió dollárt… ő például havi $4000-t fizet.

Az albérletek is elég drágák. A belvárostól kb. egy órára lakunk és itt olyan $2600/hót fizetünk, ha közelebb szeretnél költözni a központhoz, ott simán elkérik a $3200-t havonta… ráadásul ezek minimális szigetelésű, egyrétegű ablakos, fűtés nélküli házak.

Ha újépítésű, normálisan szigetelt, dupla üveges, fűtéssel (heat pump – légkondi, ami meleg levegőt is fúj) rendelkező házba szeretnél beköltözni, ott simán számolj $4000/hóval.

Kaja

Ez ugye változni fog mindenkinek… Kanadában egyszerűbbek és olcsóbbak a dolgok, mivel minden a „szomszédoktól” (USA, Mexikó) jön, amíg a „világ végére” nagy utat tesz meg minden…

Calgaryban olyan $250 költöttünk hetente, itt Aucklandben nagyjából ugyanarra elmegy $350 – $400. A választék lényegesebb kisebb…

Gyors példa: Kanadában 1 teljes sor pelenka van, különböző márkák, színek, vastagságok, itt meg választhatsz kétféléből és kész… teszem hozzá, hogy ez nem egy rossz dolog, pillanatok alatt megvan a vásárlás. 🙂

Benzin

Calgary: $1/liter

Auckland: $2.29/liter

Óvoda/Daycare, iskola

Calgaryban 5 éves kortól kezdődik a „kindergarten”, odáig vagy otthon vannak a gyerekek, vagy Daycare-ekben. Lehetőség van Dayhome-ra is, amikor lényegében anyukák vállalnak be gyerekeket. A Daycare átlagban $1450/hó/gyerek. A Dayhome olyan $900/hó/gyerek. A suli ingyenes.

Aucklandben egy picit jobb a helyzet, mivel amint a gyerekek betöltik a 3. életévüket, az állam besegít és fizeti a felét. 3 év alatt az átlag $60/nap/gyerek, 3 év után $30/nap/gyerek.

Itt úgy működik, hogy a gyerekek akkor kezdik a sulit, amikor betöltik az 5. évet. A suli itt is ingyenes, annyi, hogy egyenruharendszer van, tehát anyagilag azzal számolni kell (póló $40, nadrág $40).

Orvos

Kanadában ingyenes az egészségügy.

Aucklandben az orvosi vizsgálat 12 év alatt ingyenes, utána $50/vizit.

Időjárás

Kanada: tavasz, nyár, ősz rövid… tél meg hosszú. A nyár elég meleg, 30-35 fokra is fel tud menni a hőmérséklet, a tél meg ugyanez csak mínuszban. 🙂 Van, hogy szeptember vége körül jön az első hó, mondjuk ez nem marad meg…

A kőkemény hidegek (-25, néha -30) olyan december vége, január közepe körül érkeznek. Az jó szokás, hogy a májusi hosszú hétvégére még senki nem veszi elő a kempinges cuccokat, mivel nagy esély van rá, hogy még egy utolsó hóvihar beüt. Ajánlott mind a 4 évszakra megfelelő ruhaneműt tartani a kocsi csomagtartójában.

Auckland: nagyon kellemes az időjárás! Picit fura a nyári karácsony… nyáron az átlaghőmérséklet olyan 25-28 fok körül van, általában van egy pár hét „heat wave”, amikor eléri a 30-32 fokot.

A nap viszont borzasztóan erős! A gyerekeket például nem engedik ki játszani naptej és sapka nélkül. A tél még inkább nyirkos… picit Angliára emlékeztet, hogy őszinte legyek.

Az átlaghőmérséklet olyan 12 fok körül van, itt északon nem esik a hó.

Mindenmás

A letelepedés lényegesen egyszerűbb Új-Zélandon, mint Kanadában, az ügyintézés is gyorsabb.

Új-Zélandon mindenki nagyon laza, ami lehet jó is, meg fura is. Nekünk például nincs hátul kerítés, mivel egy golfpálya van mögöttünk és a helyi gyerekek simán bejönnek az udvarba szó nélkül.

Tehát a „respect of privacy” az annyira nincs meg. A szomszéd mondta, hogy ha a gyerekek bújócskáznak és nyitva van az ajtóm, ne lepődjek meg, ha valaki a házban próbál elbújni…

A házak állapota is érdekes nekem. Teljesen lelakják, mielőtt bármit is csinálnának vele. Nem szívbajosak… Van ez a mondás itt, hogy „she’ll be right!” Ez a válasz mindenre. 🙂

Kanadában meg egy picit érzékenyebbek az emberek. Ott azt vettem észre, hogy jobban vigyázok mit es hogyan fogalmazok, meg hogy politically correct legyek.

Így gyorsan most ennyi jutott eszembe. Remélem, tudtam segíteni azoknak, akik a két országon gondolkoznak!”

Szinte ingyen Új-Zélandon

Share.

About Author

Leave A Reply