Irány a kaliforniai főiskola!

0

Kaliforniában felsőoktatási intézménybe járni egyszerre hangzik nagyon jó, menő, ugyanakkor drága dolognak. Persze egy ekkora államban nem csak a UCLA és más neves egyetem létezik, bőven akadnak úgynevezett community college-ok, melyek ugyan nem olyan híresek, viszont nem is olyan drágák és tanulni ott is lehet. A Modern Wandering blog szerzője gondolt hát egyet és bepróbálkozott.

„Fogtam magam és elmentem egy helyi Community College-ba megkérdezni, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy jelentkezzek. Ugyanis 2014-ben még New Yorkban jelentkeztem főiskolára, de a Miskolci Egyetem nem volt hajlandó úgy és olyan formában megküldeni a papírjaimat, ahogyan az itt kellett volna, igy akkor ez a főiskola dolog annyiban is maradt.

Hallottam mendemondákat, hogy itt Kaliforniában a sok bevándorló miatt mennyire lazán veszik a dolgokat, igy vettem a bátorságot és elmentem.

A főiskola „tanulmányi osztályán” (amit csak én hívok igy, egyébként az Admission Office-ba mentem) megkérdeztem, hogy mi a menete ennek az egésznek.

Ott nagyon készségesen elmagyarázták, hogy online kell először jelentkeznem, majd utána megy minden a maga módján. Gyorsan haza is jöttem és ki is töltöttem online a jelentkezési nyomtatványt. Két napon belül kaptam is az email-t, hogy gratulálnak, felvettek!

Külföldre mennél? Állást keresel? Jó helyen jársz, keress itt könnyen, gyorsan!

Nem is hittem igazából a szememnek, hiszen nem kellett semmit sem bemutatnom, nem kérték az otthoni egyetemi papírjaimat. Viszont itt csak egy kétéves Community College-ról beszélünk, ahonnan tovább kell tanulni.

Miután felvettek, be kellett mennem és egy úgynevezett „placement testet” kellett csinálnom matematikából és angolból amely alapján beraknak osztályba. Az angol tesztem felettébb jól sikerült, egy szemesztert kell belőle megcsinálnom, viszont a matekon nem lepődtem meg.

Sajnos a béka segge alatt sem vagyok, mindig is hülye voltam matekból, tehát ez legalább 3-4 szemeszterembe fog telni, mire feltornázom magamat.

Szerettem volna idén szeptemberben elkezdeni a főiskolát, de nem fogom tudni, ugyanis non-resident státuszba tettek, mivel nem vagyok se állampolgár, sem pedig nem rendelkezem tanulmányi vízummal.

Jelentkezhetek a resident státuszra, amivel bizonyítom, hogy igenis Kaliforniában élek hivatalosan (vezetői engedély, lakásbérleti szerződés, számlák a nevemre kiállítva szükségesek hozzá) viszont ahhoz, hogy a 2017 őszi szemesztert CA resident-ként kezdjem meg, ahhoz már 2015 szeptemberétől itt kellene élnem, én viszont csak 2016 márciusában költöztem ide. Így meg kell várnom a tavaszi szemesztert.

Na de miért is fontos az, hogy resident státuszba kerüljek? Nos a legfőbb oka az anyagiak. Non-residentként 1 credit $275+$46, míg residentként 1 credit csak $46-ba kerül.

Valamint residentként jelentkezhetem a BOG-ra (Board of Govenors), mely fizeti a tandíjamat, amennyiben az a minimál alatt van. Márpedig nekem a minimál alatt van. Viszont ahhoz, hogy ezt bizonyítsam, adóbevallást kellett készítenem.”

Hát így néz ki valahogy a dolog, a teljes posztot itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply