Kábult Kanada

0

A Juharszirup blog szerzője két éve költözött családjával Torontóba, ahol a kezdetekkor meglehetősen furcsának találták az állandóan terjengő fűszagot. Aztán már nem volt annyira érdekes – az viszont már igen, hogy az észak-amerikai ország miként kezeli a marihuána legalizálását.

„Liberty Village-ben, ahol az első hónapunkat töltöttük egy 20 emeletes házban, minden este erősen terjedt a fűszag. Annyira, hogy a teraszajtót nem lehetett nyitva tartani a szellőztetéshez.

Ekkor még nem volt teljesen legális a fűpiac, de a rendőrség láthatóan nem nagyon üldözte a fogyasztókat. Ha valaki meg nem akart a feketepiacról vásárolni, az az orvosi füvet árusító helyeken tudta beszerezni a cuccot.

Ilyen helyek ma is léteznek, vihetsz orvosi ajánlást, van olyan szolgáltató, ahol, ha 25 éves elmúltál, akkor kitöltesz egy nyomtatványt, hogy igen nekem fű kell, mert például álmatlanságban szenvedek és fűvel a zsebedben távozol.

Voltak és vannak olyan helyek, ahol például telefonon lehet konzultálni az árusítóhellyel szerződésben álló orvossal, aki mondjuk az ország másik felén élt és ő felírja neked a füvet.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Egyébként fogalmam sincs, hogy mi volt a legális szabályozás az orvosi marihuána vásárlása kapcsán, és mennyire alakították úgy a boltok a gyakorlatot, hogy az nekik megfelelő legyen, de a nagy tömegű telefonos orvosi konzultáció azt mutatja, hogy mindent megtettek, hogy az orvosi rendelvény valami abszolút formalitássá váljon.

Már érkezésünk évében lehetett tudni, hogy 2018-ben jön a legalizáció és ezt sokan úgy értelmezték, hogy a rendőrség úgy sem lép fel már az árusítás ellen és egyre másra jelentek meg az illegális brick & mortar boltok, akik a pultból árulták a füvet. Lehetett is olvasni a médiában, hogy a rendőrség és Torontó város tucat számra zárta be ezeket a helyeket.

De ennek nincs már jelentősége, mert Kanadában 2018 ősz óta legális a fű fogyasztása és a saját célra történő termesztés és bizonyos feltételek teljesítése esetén a nagyüzemi termesztés és nagytömegű árusítás. (…)

Kanadában nagyon érződik az észak-amerikai praktikum és az üzlet mindent átható uralma.

Itt már tavaly az egész ország a fű lázában égett, annyira, hogy konkrétan tőzsdén jegyzett vállalatok hatalmas gyárakat hoztak létre és ott termesztik a füvet.

De már induláskor akkora volt a kereslet, hogy nem bírták az iramot, ami oda vezetett, hogy az online rendelések nem jöttek meg vagy nem időben, vagy nem annyi jött. Azóta egyre kevesebb ilyen hírt olvasni a kanadai neten, azaz a termesztők valószínűleg éppen intenzíven bővítik a kapacitásukat.

Hogy az egész legalizálás jó vagy nem jó, azt mindenki döntse el maga. A holland rendszerrel összehasonlítva nekem az szimpatikus, nem az illegális kereskedők zsebét tömik a fogyasztók, mert ami a legális csatornákon keresztül jut el hozzájuk, azt legális körülmények között termesztették, azaz elég valószínű, hogy az adót megfizették utána. És ez nekem rendkívül szimpatikus hozzáállás a kormány részéről, valamint mutatja az üzlet mindenható hatalmát.”

A teljes posztot (némi hollandiai kitekintéssel) itt találjátok.

Öt dolog, amit imádok és öt dolog, amit nem Kanadában

Share.

About Author

Leave A Reply