Jövőre sem várható az orvosok hazaáramlása

0

A költségvetés tervezete alapján jövőre is folytatódik a kórházak eladósodása, a szakemberek elvándorlása, ráadásul nem várható a külföldön dolgozók hazacsábítása sem a Népszava szerint.

A napilap arról írt, hogy hiába jók a gazdaság makroszámai, a költségvetés tervezetében nyoma sincs annak, hogy a kormány az egészségügy problémáival foglalkozna.

Dózsa Csaba közgazdász szerint a benyújtott központi költségvetés alapján – papíron – úgy néz ki jövő évre kis mértékben növekszik a GDP arányos egészségügyi költés.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Ennek a belső szerkezete azonban kedvezőtlen: az államra jutó rész várhatóan 2020-ban sem éri el az öt százalékot, míg 2,3-2,4 százalékot közvetlenül a lakosságnak kell finanszíroznia.

(Összehasonlításképp: Csehországban a GDP arányos közegészségügyi kiadás 6 százalék.)

Mindez azt is jelenti, hogy az egészségügyre szánt összeg nem elég a nálunk fejlettebb uniós országok hasonló kiadásaihoz való felzárkózáshoz. De arra sem, hogy kiemeljük magunkat a jelenlegi helyzetből.

A szakember szerint a jövő évi tervezet lényegében nem állítja meg a kórházak további eladósodását, a szakemberek elvándorlását, és nem segíti a külföldön dolgozók hazacsábítását sem.

Bojár Gábor: a kivándorlás tragikus következménye

Share.

About Author

Leave A Reply