Jönnek a románok

0

A napokban vetítette a brit Channel 4 a szigetországba érkező románokról szóló háromrészes dokumentumfilm-sorozatot. Miután voltak olyan kedvesek és feltették a netre is, most megosztom veletek, úgyis hétvége van, úgyhogy szombaton és vasárnap is felteszek belőle egy-egy részt. Egy epizód a szokásos háromnegyed óra, szerintem annyit feltétlenül megér.

Noha a kritikák jórészt pozitívak voltak (a The Guardian szerzője például a tragédiák ellenére is jelen lévő humort emelte ki kritikájában)

A The Romanians Are Coming vihart is kavart. Mást ne mondjunk, a tévécsatorna központjánál Londonban élő románok tiltakoztak a minisorozat ellen, mert szerintük az elfogult és katasztrofális következményei lehetnek a románokkal szemben amúgy is fenntartásokkal viseltető brit közvéleményben.

A Change.org oldalon még aláírásgyűjtés is indult, a műsor törlését akarták elérni vele, illetve azt, hogy a Channel 4 nyilvánosan kérjen bocsánatot. A két petíciót összesen 10 ezren írták alá.

Visszatérve a The Guardian kritikájára, a lap szerint a sorozat „nem csak nézhető és kiegyensúlyozott (…), de megindító, és emberi, egy politikai sztori emberi oldalát mutatja meg. Egy olyan fontos történetét, ami a közelgő választásnak is témája, és része mai világunknak. Ennél sokkal többet nem várhatunk egy dokumentumfilmtől”.

Share.

About Author

Leave A Reply