Jön az alapnyugdíj Németországban

0

Az új juttatás a mindenkori nyugdíjminimumnál 10 százalékkal nagyobb összegre egészíti ki az érintettek járandóságát. Az új ellátási formát 2021-től vezetnék be Németországban.

A 35 év szolgálati idő után járó alapnyugdíjról komoly belpolitikai csatározások után sikerült megállapodni, elsősorban a szociáldemokraták követelték, a CDU és a CSU végül elfogadta, be is került a koalíciós szerződésbe, arról viszont a koalíció felbomlásával fenyegető vita alakult ki, hogy miként kell meghatározni a jogosultak körét.

A lényeg az, hogy az új ellátási formát 2021-től vezetik be, várhatóan évi 1,1-1,5 milliárd eurót költenek majd nagyjából ugyanennyi millió nyugdíjas helyzetének javítására.

A megállapodás alapján az egyedülállók esetén 1250 euró, pároknál 1950 euró az a jövedelmi határ, amely felett már nem jár alapnyugdíj. (Beleértve a jövedelembe nyugdíjakat és a tőkejövedelmeket is.)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ennek megállapításához pedig a nyugdíjbiztosítási hatóság és az adóhivatal adatokat cserélnek majd. A bürokrácia csökkentése érdekében nem kell kérvényezni, az eljárás automatikus lesz.

A közszolgálati Deutsche Welle ellátogatott egy nyugdíjas házaspárhoz, akik immár jogosultak az alapnyugdíjra.

„Sosem hittem volna, hogy egy kávéházi beszélgetést sem engedhetek meg magamnak. De ez a helyzet. Csak a legszükségesebbre telik: rezsi, élelmiszerek. Feleségemnek agyműtétje volt, és azóta kevesebbet eszik. Szerencsére én sem eszem sokat. Így kijövünk a kettőnk nyugdíjából” – mondta az adónak egy 77 éves férfi.

„Ha valamit vásárolni akarunk, mondjuk matracokat, akkor az önkormányzathoz fordulunk segélyért vagy a jótékonysági szervezetekhez. Nem akarjuk családot terhelni ezzel” – tette hozzá a berlini nyugdíjas.

Kanadai nyugdíjasok küldik haza a rezsiutalványt

Share.

About Author

Leave A Reply