Jól is jött a görögöknek a menekültválság

0

Görögország jelenleg 60 ezer menekültet lát el, amihez az Európai Unió is ad támogatást. Az elmúlt lassan egy évtizedben komoly nehézségekkel küzdő görög gazdaságnak nem is jött olyan rosszul a menekültek érkezése.

Az ellátásukhoz ugyanis az Európai Unió is ad támogatást, mi több, a görögök a pénz felét már elköltötték, viszont a lakhatásuk biztosítása, az oktatásuk, valamint az őket ellátó segélymunkások kiszolgálása fellendítette a gazdaság egyes szektorait.

Az AMIF 509 millió eurót ad 2020-ig, az Emergency Aid 352 millió eurót, különböző civil szervezetek pedig már eddig körülbelül 200 millió eurónyi segélyszállítmányt küldtek.

Ezt hangsúlyozta az Eurobank közgazdásza, Tasszosz Anasztasztosz is, aki szerint az elkövetkezendő néhány évben a menekültválsághoz kapcsolódó EU-alapokból érkező támogatás egymilliárd euróra duzzadhat. Mivel növeli a javak és szolgáltatások iránti keresletet, hozzájárul a gazdaság felélénküléséhez.

A Görög Nemzeti Bank becslése szerint a menekültválság miatt létrehozott EU-alapok 0,3 százalékkal járultak hozzá Görögország GDP-jének növekedéséhez az idén, egy kihívásokkal teli évben, amikor a gazdaság azzal küzd, hogy ismét talpra álljon – jelentette a Euronews.

A Törökországhoz közeli görög szigeteken a turizmus gyakorlatilag megszűnt, viszont a menekültek és a segélymunkások is helyben szállnak meg és vásárolnak, amiből közösségek hasznot húzhatnak.

Az Európai Bizottság a jövőben utalványokat oszthat a menekülteknek, amit a menekülttáborok közelében használatnak fel.

Makrogazdasági elemzők szerint a gyenge munkaerőpiaci lehetőségeket figyelembe véve az a kérdés, hogy hosszú távon tud-e profitálni a görög gazdaság a menekültkérdésből. Az is kérdéses, hogy van-e keret az integrációra.

A jelenlegi előzetes adatok viszont arra utalnak, hogy rövid távon a menekültválság stabilizálta az egyébként komoly kihívásokkal küzdő gazdaságot.

(Fotó: unhcr.org/S. Baltagiannis)

Share.

About Author

Leave A Reply