Jöjjenek a bevándorlók, mert túl sok a drogos

0

Egészen sajátos kifakadásra ragadtatta magát az új-zélandi miniszterelnök, amikor amellett érvelt, hogy miért lenne szükség több bevándorlóra országában. Kapaszkodjatok, mert nem akármilyen mondatok következnek!

„Bevándorlókat kell beengedni, mert honfitársaim egy része lusta vagy drogos” – szó szerint ezt mondta John Key, ami már önmagában is elég meglepő vélemény, pláne, ha ezt egy miniszterelnök mondja. Márpedig ez történt.

Szóval a kormányfő szerint Új-Zélandnak külföldi munkaerőre kell támaszkodnia, mivel túl sok helyi lakos tölti idejét kábítószerezéssel vagy nem megy be a munkahelyére.

John Key azt mondta: kormánya megpróbálta visszafogni a gyümölcsöt leszedő dolgozók importját a csendes-óceáni szigetekről, de sok gazda értésre adta: nem akarnak a helyi és jelenleg munkanélküli lakosokra támaszkodni.

„Kérdezzék meg a munkaadókat és azt hallják majd, hogy ezeknek az embereknek egy része fennakadna a drogszűrésen, egy részük be sem megy dolgozni, mások pedig azt állítják, hogy gondjaik vannak az egészségükkel” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Nem arról van szó, hogy nem lennének nagyszerű dolgozók, akik képesek más ágazatban elhelyezkedni, de az is igaz, hogy rossz helyen élnek – mondta a kormányfő az InfoRádió tudósítása szerint.

„Szerintem minden, amit John Key mondott, az igaz. A munkaerő az időjárás után a legstresszesebb kérdés. Felveszek helyieket, de ők egyszerűen nem jönnek be. Nem lehet erre építeni az üzletet” – mondta egy gyümölcstermesztő, Leon Stallard.

Új-zélandi statisztikák szerint tavaly 60 ezren vándoroltak be a 4,7 milliós országba. A korábban érkezettekkel együtt 200 ezer ember kapott munkára feljogosító, ideiglenes vízumot.

Egy új-zélandi szakszervezeti főnök ugyanakkor hatásvadász trükknek nevezte a miniszterelnök ötletét.

„Helytelen dolog az új-zélandi dolgozókat démonizálni, nem adni nekik rendes esélyt és nem hozni létre elfogadható munkahelyeket – mondta Richard Wagstaff.

(Fotó: flickr.com/phillipcapper)

Share.

About Author

Leave A Reply