Jöhetnek az ablak nélküli repülők

0

Az Emirates, a világ egyik legnagyobb légitársasága egy radikálisan új ötleten dolgozik. A klausztrofóbiásoknak sem kell különösebben tartaniuk a dologtól, aminek több előnye is van.

Akár szeretünk az ablak mellett ülni a repülőkön, akár nem, csak jó érzés, ha ki tudunk nézni, és csodálhatjuk a felhőket vagy a tájat. Egy klausztrofóbiásnak különösen fontos ez, és megnyugvást adhat, főleg akkor, ha 615 emberrel vagyunk összezárva – ennyi ugyanis az Emirates A380-asának a kapacitása.

Hiába élvezik a különböző előnyöket az első osztályon utazók, számukra is fontos lehet ez, főleg, hogy az ablakoknak biztonsági jelentősége is van. Tehát miért is foglalna valaki jegyet egy olyan repülőre, amelyen nincs ablak?

Az ötlet szerint persze nem sötétben kellene ülniük az utasoknak, az ablakok helyére monitorokat tennének, amelyeken valós képeket vetítenének a külvilágról, arról, ami felett éppen elhalad a gép.

A megoldást a száloptikás kamera szolgáltatja, ez ugyanis élethű képeket biztosít. Az Emirates elnöke, Tim Clark szerint már jobb képet adnak így, mint amit szabad szemmel láthatunk.A technológiát az első osztályú, teljes egyedüllétet biztosító kabinokban tervezi bevezetni a légitársaság, és már a következő évtizedben találkozhatnak vele az utasok.

Az újítás persze a kényelem mellett másról is szólhat. Az ablakok nélküli repülőgépek ugyanis könnyebbé és gyorsabbá válnak, de ami még fontosabb a társaságok szempontjából, hogy kevesebb üzemanyag fogyasztanak, vagyis megtakarítás érhető el.

Adnál borravalót a stewardessnek?

(Fotó: Emirates)

Share.

About Author

Leave A Reply