Jöhet az egységes Írország?

0

Tíz éven belül népszavazást tarthatnak Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről egy ír parlamenti bizottság és az azt képviselő szenátor szerint.

A sziget békés egyesítéséről szóló tervek vázát az ír törvényhozás egyik bizottsága fektette le, a testület sürgette a brit és az ír kormányt, hogy tegyen előkészületeket a referendum elkövetkező évtizedben való megtartására – idézte a The Times című brit lap a testület állásfoglalását, valamint a bizottság szóvivőjét, Mark Daly szenátort.

Az ellenzéki Fianna Fáil (Republikánus Párt) politikusa hozzátette, az ír kormánynak politikai és gazdasági értelemben is felkészültnek kell lennie egy jövőbeni népszavazás „pozitív kimenetelére”.

Szívesen dolgoznál Írországban? Akkor erre indulj el!

Mark Daly szerint a brit európai uniós tagság megszűnése, a Brexit tanulsága, hogy „addig nem kérdezünk, míg fel nem készültünk minden lehetséges válaszra”. A politikus ezzel arra utalt, hogy a tagságról szóló tavalyi brit népszavazás eredménye – a kilépést pártolók győzelme –  váratlanul érte a politikai elitet.

Az ír parlamenti bizottság sürgette a konzervatív brit kormányt, hogy a kilépési tárgyalásokon alkudjon ki különleges státust Észak-Írországnak, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az útlevél-ellenőrzés bevezetését Írország és Észak-Írország között.

Brit részről Conor McGinn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, az Írországgal és a Nagy-Britanniában élő írekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke a londoni parlamentben üdvözölte az ír javaslatot.

A torykat kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte, nem venne részt egy újabb New Ireland Forum munkájában. Egy másik észak-írországi erő, az Ulsteri Unionista Párt pedig kívánságlistának nevezte az ír bizottság által szerdán kibocsátott dokumentumot.

Share.

About Author

Leave A Reply