Jó hír az Angliába készülő magyaroknak

0

A brit belügyminisztérium közzétette a Brexit utánra vonatkozó javaslatcsomagját, márpedig eszerint azok az EU-állampolgárok is végleges letelepedési engedélyért folyamodhatnának ötévi törvényes és folyamatos nagy-britanniai tartózkodás után, akik a brit EU-tagság megszűnése után, de még a tervezett átmeneti időszak vége előtt érkeznek az országba.

A konzervatív párti brit kormány eddig érvényben volt eredeti tervezete alapján azok az EU-állampolgárok kaphattak volna a brit állampolgárokéval azonos jogosultságokkal járó letelepedett státust, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Akik a brit EU-tagság megszűnésének napjáig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen és törvényesen Nagy-Britanniában tartózkodnak, az eredeti terv alapján ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodásuk időtartama eléri az öt évet, és onnantól ők is állandó tartózkodási engedélyhez juthatnak, szintén a jelenlegivel azonos, vagyis gyakorlatilag teljes körű brit állampolgári jogosultságokkal.

Az új javaslat szerint a brit EU-tagság megszűnése után, de még a tervezett átmeneti időszak vége előtt érkezőknek „átmeneti státust” hoznak létre, ami lehetővé teszi, hogy az átmeneti időszak lejárta után is változatlan jogosultságokkal Nagy-Britanniában maradhatnának.

A belügyminisztérium új javaslatcsomagjában is szerepel azonban az az eddig is hangoztatott kormányzati szándék, hogy az átmeneti időszakban letelepedési szándékkal érkező EU-állampolgároknak már regisztrációs kötelezettségük lenne, amelynek érkezésük után három hónapon belül eleget kell tenniük.

Megcsinálták az év brexites reklámját

(Fotó: Romsics Balázs)

Share.

About Author

Leave A Reply