Jelentkezés a kanadai állampolgárságért

0

Nemrég volt pontosan három éve, hogy a Juharszirup szerzői 2017. június 6-án Kanadába érkeztek. Azóta összesen háromszor hagyták el az országot egy-egy nyaralás erejéig, ez pedig azt jelenti, hogy letelt a nettó 3 évük, ami ahhoz szükséges, hogy jogosultak legyenek a kanadai állampolgárságért jelentkezni. Jelentkeznek is.

„Kb. két hete kezdtem összeállítani a jelentkezési csomagunkat és mára úgy állunk, hogy akár azonnal beadhatnám a kérvényeket. A beadás időpontjával kapcsolatos szabályok elég szigorúak, a jelentkezők legkorábban azon a napon adhatják postára a kérelmüket, amikor az 1095. Kanadában töltött nap letelik.

Most pedig lássuk, hogy mivel jár az állampolgársági jelentkezési folyamat!

Nagykorú kérelmezőként egy 8 oldalas nyomtatványt kell kitölteni, melyben egy csomó személyes adat megadásán kívül nyilatkozni kell, hogy a kérelmező hol lakott és mit csinált Kanadában a jogosultsági idő megszerzése alatt és természetesen mellékelni kell pár támogató iratot:

– két fényképes igazolvány másolatot, mely tartalmazza a születési dátumot (az Ontario jogsi és a tartományi egészségbiztosítási kártya pont alkalmas erre)

– útlevél másolatokat az elmúlt 5 évre vonatkozóan, akkor is ha már lejárt a régi útlevél

– annak a számítását, hogy a jelentkező hány napot élt Kanadában és hány napot töltött az országon kívül (erre van egy Internetes felület, majd a kalkulációt el kell menteni, ki kell nyomtatni és mellékelni kell a jelentkezési csomagban)

– az angoltudást igazoló nyelvvizsga másolatát (ha a PR eljárásban ez már becsatolásra került, akkor nem kell újabb nyelvvizsgát tenni akár a már lejárt nyelvvizsgát is lehet bizonyítékként felhasználni. Ez egyébként jó hír, mert a IELTS bizonyítvány 2 év után lejár és igen fáradságos és drága újabb nyelvvizsgát tenni, jelenleg meg ráadásul kockázatos is lehet.)

– aktuális igazolványképet 2 példányban

– és annak igazolását, hogy az eljárás díja megfizetésre került. (Felnőttként 630 CAD-ot kell fizetni fejenként, a gyermekek díja 100 CAD) (…)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Számunkra legproblémásabb pont gyermekünk személyazonosságot igazoló iratainak benyújtása volt, mivel fiunknak évekkel ezelőtt lejárt a magyar személyije, Kanadában pedig általában a jogosítvány szolgál azonosítási okmányként, ami neki nyilvánvalóan nincsen.

A tartományi egészségbiztosítási kártyáján pedig nincsen fotó, úgyhogy remélhetőleg a magyar útlevelét elfogadják majd fényképes iratnak, illetve az esetében a második dokumentum lehet egy bármilyen „hivatalos” okirat, amin rajta van a születési dátuma. (…)

Na és mikor vehetjük kezünkbe a ropogós kanadai útlevelünket?

Erre még minden bizonnyal várnunk kell, mert az eljárás kb. 1 évet vesz igénybe még járvány nélkül is, amihez a járványhelyzet hozzátehet valamennyit, mivel az állampolgársági vizsgákat és az állampolgári eskü-tételeket a hivatalos weboldal szerint a COVID-19 miatt egy időre leállították.

Ma olvastam egy hírt, hogy 2020. április óta több ezer online eskütételt szerveztek már, de arról nem hallottam, hogy az amúgy kötelező állampolgári teszteket újraindították volna.

A jelenlegi tippem az, hogy talán 2021. Karácsonyra kanadai állampolgárok lehetünk, de még az is lehet, hogy tudják tartani az 1 éves átlagos ügyintézési időt.”

A teljes írást itt találjátok.

Ablaktisztítás extrákkal kanadai (vagy skót?) módra

Share.

About Author

Leave A Reply