Járványos hétköznapok Portugáliában

0

A luzitánoknál sokkal komolyabban veszik a járvány miatti óvintézkedéseket, mint például Magyarországon, így aztán nem csoda, hogy Gyöngyiék esküvője is egészen rendhagyóra sikeredett. A járvány még az óceánparton is érezteti a hatását.

„A férjem ma hozta el a kocsit a szervizből, a javításhoz járt egy igazolás a kocsi fertőtlenítéséről. Mert itt ez normális és mindenki sokkal komolyabban veszi az előírásokat.

Akárcsak a bútorszállítók, akik két héttel a szállítási határidő után jelentkeztek, hogy az ágyat nem hozzák fel a lakásban az emeletre, csak lerakják a ház elé, persze a Covid miatt.

Persze a helyzet a statisztikák szempontjából sokkal rosszabb a magyarnál, de itt is inkább pár szuperfertőző által okozott góc a jellemző.

A hivatalos rendelkezések

Portugáliában jelenleg az alábbi, Covid-19 miatti rendelkezések vannak érvényben augusztus közepéig:

A lisszaboni régióban – 18 körzet Nagy-Lisszabonban és a Setúbal-félszigeten: Alcochete, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Lisbon, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra és Vila Franca de Xira körzetek – július elejétől fennálló válsághelyzete vonatkozó járványügyi intézkedéseket meghosszabbították augusztus 14. 23.59-ig, Portugália többi részén pedig járvány helyzeti készültség van.

Madeirán meghosszabbították a rendkívüli állapotot augusztus 31-ig. Az Azori-szigeteken augusztus elsejével véget ér a rendkívüli állapot, de az összes szigeten továbbra is érvényes a járványügyi készültség.

A kontinentális Portugáliára – a lisszaboni régió kivételével – vonatkozó korlátozások:
– a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
– a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
– gyülekezési tilalom a 20 főnél nagyobb csoportosulásokra,
– az utcai alkoholfogyasztás tilalma,
– a vendéglátó egységek nyitvatartásának korlátozása. Könnyítettek is: az éttermekbe éjfélig be lehet engedni új vendégeket, de legkésőbb hajnal 1-kor be kell zárni.
– a táncos és élőműsoros bárok kinyithatnak, amennyiben kávézóvá / cukrászdává módosítják a tevékenységi profiljukat, és betartják az erre vonatkozó szabályokat, valamint lezárják a táncolásra alkalmas területet, és az éttermekhez hasonlóan módosítják a nyitvatartásukat.
– a sportrendezvényeket versenysporttal kapcsolatos edzéseket meg lehet tartani zárt kapuk mellett. Az egyéb sporttevékenységre a korábbi, fizikai távolságtartási szabályok érvényesek.

A lisszaboni régió korlátozásai
– a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
– a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
– gyülekezési tilalom a 10 főnél nagyobb csoportosulásokra,
– az utcai és szabadtéri alkoholfogyasztás tilalma,
– a benzinkutaknál és környékükön tilos alkoholtartalmú italokat árulni,
– a kereskedelmi egységeknek este 8-kor be kell zárni, kivéve a hiper- és szupermarketekeket, amelyek legkésőbb 22.00-ig tarthatnak nyitva, de 20.00 után már nem árulhatnak alkoholtartalmú italokat,
– este 8 után csak a melegkonyhás éttermek tarthatnak nyitva, illetve a házhozszállítással, illetve utcán át, elvitelre történő szolgáltatással foglalkozó egységek,
– a benzinkutakra, gyógyszertárakra, temetkezési vállalkozásokra, sportfelszereléseket árusító üzletekre, klinikákra, irodákra és állatorvosi rendelőkre nincs nyitvatartási korlátozás.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

De ez, ugye, csak a hivatalos része. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy mindenütt kézfertőtlenítés, kötelező – és betartott – maszkviselés, az üzletekben szigorú létszámkorlátozás, az emberek az utcán várnak a sorukra.

A templomokban az ajtó előtt kézfertőtlenítés, csakúgy, mint minden üzletben és étteremben, múzeumban. Volt olyan nap, hogy tízszer is fertőtlenítettem!

Szállodák és éttermek csak a Clean&Safe minősítés megszerzése után nyithattak újra. Az evőeszköz és a zsömle papírzacskóba csomagolva, csak az asztalnál lehet levenni a maszkot, a mosdóba különösen nem lehet bemenni maszk nélkül.

Az óceánparti strandokon kötelező a távolságtartás, amelyet fizikailag is kijelölnek, csakúgy, mint a haladási irányt.

Több helyen felhívják a figyelmet a járványügyi intézkedésekre, de mindenütt lehet maszkot kapni, a strandon is – legalább is Cascaisban, ahol az alábbi képek készültek.

Maszkárusító automatákat helyeztek ki a nyilvános mosdók és a vasútállomások közelében. Különböző applikációkat fejlesztettek ki, amelyeken ellenőrizni lehet a strandok telítettségét, és a leglátogatottabb helyeken ezt ellenőrzik is.

Vidéken a miséket lehetőleg szabad ég alatt tartják meg, kellő távolságra elhelyezve a székeketa templomokban lezárták vagy ritkították a padsorok felét.

Aki bevállalja a portugáliai utazást, jól jár, mert nincs tömeg, és élvezhetőek még a tömegturizmus által leginkább látogatott helyek is, mint pl. Óbidos. De, mint az alábbi képen látható, a turisták – beleértve minket is – még szabad térben is maszkot viselnek.

Házasság járvány idején

Hogy legyen valami jó is ebben a rendkívüli évben, összeházasodtunk a párommal. Még a rendkívüli állapot előtt, március elején beadtuk a papírokat, persze az állami adminisztráció állt.

A magyar nagykövetség nagyon segítőkész volt, sürgősséggel, levelezés útján sikerült elintézni a hiányzó papírok hitelesítését és július elején kaptuk meg az engedélyt. A „nagy napon”, július 31-én, hárman csak két taxiba fértünk be, mert maximum két utast szállítanak.

A házasságkötő terembe még a legközelebbi családtagokat sem engedték be, csak a 2 tanút – akik az itteni törvények szerint nem lehetnek családtagok -, meg a tolmácsot. Pedig lett volna hely a teremben, még a kötelező távolság betartásával is.

Maga a házasságkötés is meglepő volt, nem írtunk alá semmit, a házassági szerződést majd küldik elektronikus úton. (Nemrég láttam képeket egy ismerősöm fiának keresztelőjéről a Szent István Bazilikában – kb. 20 fő, maszk sehol, furcsa volt…)

A lagzi egy szerény családi ünnepség volt 6 fővel, mivel maximálisan 10 fő lehet a társaság az étteremben a lisszaboni régióban. Egyébként is, a portugál rokonok közül az idősek ki sem mozdulnak a vidéki rezidenciáikból, komolyan veszik a „Fica em casa”, azaz maradj otthon üzenetet.

Mi sem megyünk nászútra, hanem eltöltünk pár napot az anyósékkal a nyaralóban. Majd bepótoljuk!”

A portugál gazdasági csoda vesztesei

Share.

About Author

Leave A Reply