Japán naivitás vagy szelíd demokrácia?

0

Apróság, ugyanakkor sok mindenről árulkodó dolog tűnt fel a minapi tokiói főpolgármester-választáson. A jelenség lehet naivitás vagy a címben megfogalmazott „szelíd demokrácia” is. Mindenesetre magyar szemmel akadt egy WTF-jelenség – számolt be Tshabee.

„Hétvégén volt itt Tokióban főpolgármester-választás. (Az eddigi főpolgármester asszony, Yuriko Koike simán újrázott amúgy.) Meg azon kívül is lehet, hogy ikszelgettek még mindenfélére, de a járvány miatt teljesen nulla kampány folyt itt a környékünkön.

Persze csak ezért még nem írtam volna posztot a dologból, de történt egy annyira WTF dolog közben, hogy muszáj kiírnom magamból. Szóval amikor a feleségem jött ki a szavazóhelyiségből, elejtett egy félmondatot, hogy „két szavazó között mindig fertőtlenítették a ceruzát”.

– Nem a tollat? – kérdeztem vissza.
– Nem, itt mindig ceruzával szavazunk…

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Rögtön vágtam is rá, hogy hát azt később bárki ki tudja radírozni. Aztán mondta, hogy ekkor gondolkodott el rajta először, hogy tényleg. De amióta ő szavazni jár, azóta mindig ceruzával ikszeltek. Viszont elvileg itt annyira figyelnek egymásra a politikusok, hogy senki sem tudna csalni ezzel.

Én azért azóta is értetlenül állok a dolog előtt. Most vagy tényleg ennyire erős az ellenzék (nem), vagy ennyire törvénytisztelő politikusokat termel ki magából ez a társadalom (hááát), vagy nem tudom… Az mindenesetre biztos, hogy A Viktor simán keresztbe lenyelné ezt a demokráciát 10 perc alatt.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply