Izguljanak-e a hollandiai magyarok?

0

Parlamenti választást tartanak szerdán Hollandiában, és a végeredmény az ott élő magyarok számára sem közömbös, különösen, ha a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) tovább erősödik.

Mark Rutte holland miniszterelnök pártja, a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) hosszú idő után nemrégiben átvette a vezetést a Szabadságpárttól.

Előbbi egyes felmérések szerint azóta is az első helyen áll, az Een Vandaag holland tévécsatorna viszont arról számolt be, hogy a két párt fej fej mellett áll.

A közvélemény-kutató intézetek felméréseit átlagoló legutóbbi adatok szerint a VVD 23-27 képviselői helyet szerezne meg a parlament 150 fős alsóházában, a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders vezette PVV pedig 19-23 mandátumra számíthat.

Hollandiai állásajánlatok a Határátkelőn egyetlen kattintásra!

Bár magas a bizonytalanok aránya, jelen állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) és a liberális D66 egyaránt 18-20, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) és a szocialisták 15-17, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) 11-13, a Keresztény Unió (CU) pedig 5-7 helyhez jutna a törvényhozás alsóházában.

Az élbolyban meglehetősen kis különbség van a különböző pártok között, egyesek szerint végül bármelyikük győzelme bekövetkezhet, a kormányalakításhoz azonban még koalíciót is kell kötnie a nyertesnek, legalább három másik politikai csoportosulással.

A március 15-i parlamenti választásokon 28 párt indul, amelyekre 13 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le a szavazatát.

Share.

About Author

Leave A Reply