Au-pair tapasztalatok Finnországban

0

Nika Finnország északi részén, Rovaniemiben él, ahol egy soktagú vidám mozaikcsaládnál au-pair. A Facebook-oldalon volt vele egy beszélgetés, ebből jöjjenek most a legérdekesebb részletek.

Nehéz letelepedni Finnországban vagy Norvégiában?

Én ugyan még igen messze járok a letelepedéstől, de úgy tudom, emberfüggő, hogy mennyire nehézkes például az ügyintézés. Számomra néha kicsit átgondolatlannak tűnik a rendszer, de nem vagyok otthon a bürokrácia hókuszpókuszaiban, szóval nem szeretnék butaságokat mondani. 5 évig kell az országban élni és dolgozni ahhoz, hogy állampolgárságot szerezhessen az ember, ebben az egyben viszont egészen biztos vagyok.

Milyenek a kilátások megélhetés és munkalehetőségek terén egy „átlagos” embernek? Mármint aki nem orvos, vagy IT-s, vagy mérnök vagy ilyesmi. Sikerülhet finn nyelvtudás nélkül?

Finn nyelvtudás nélkül valóban csak az általad említett vonalakon lehetséges elhelyezkedni, de azzal együtt nem lehetetlen. Csak angol nyelvtudással én az au-pair munkán kívül semmi egyébről nem tudok, ahol el lehetne helyezkedni, meg persze angol nyelvű képzésen részt venni finnországi egyetemeken.

Svéd nyelvtudással lehet-e boldogulni Helsinkiben, esetleg Turkuban? Mi a véleményed, nélkülözhető a finn nyelv, ha van svéd (helyette)?

Igen, egészen biztosan lehet vele boldogulni mindenhol, mivel a svéd a másik hivatalos nyelv a finn mellett, de a finn ismerete (legalább alapszinten) szerintem mindenhol elvárás.

Mit tapasztaltál a megérkezéskor? A gyerekek könnyen megnyíltak? Elfogadtak, mint olyan felnőttet, akinek szót kell fogadni?

Én nagyon jó családot fogtam ki, a gyerekek már az első napon másztak befelé a szobámba és az általános hisztirohamokon kívül soha semmi problémám nem akadt velük. Abszolút elfogadnak engem, mint felettesüket, de nem esküdnék meg arra, hogy ez minden családban hasonlóan működik. Hallottam nagyon rossz tapasztalatokról, ezért is érzem magam rendkívül szerencsésnek, amiért itt befogadtak és szeretnek.

Meg lehet szokni a hideg időjárást?

Meg lehet szokni, bizony! Én azt hiszem, -25 fok körül mondtam azt valamelyik télen, hogy köszönöm, nem hagyom el a lakást. Ehhez kapcsolódóan: a hosszú tél nagyon hosszú (és nagyon hideg), de könnyen elfeledkezik róla az ember, amikor három hónapig nem tud aludni a kinti világosság miatt. Egy észrevétel: a hideg itt kevésbé tűnik fagyosnak, mint például Magyarországon. Megszokható, akár meg is szerethető.

Mi a véleményed a finn pasikról?

A finn fiúk nagy része vagy malacképű, vagy kövér, a maradék pedig fantasztikusan néz ki, de egyvalamire szeretném felhívni a figyelmet: itt szinte kivétel nélkül mindenki házas vagy el van jegyezve, ha pedig nem, akkor vagy komoly kapcsolatban él vagy meleg.

Egy hozzászóló: Délen azért más a helyzet, nem házasodnak olyan korán, és nem mindenki malacképű, van még remény csajok! Nekem Helsinkiről vannak ismereteim.

Nem étkeznek egészségesen?

Rengeteg család nem étkezik egészségesen. Én is enyhe diétára fogtam itt magam, mert az az ipari mennyiségű készétel, amit egy nap alatt elfogyasztanak, még akkor is rosszul esne a szervezetemnek, ha nem híznék meg tőle.

Aztán óhatatlanul más északi országok is szóba kerültek a szabadon folyó beszélgetés során, így például Svédország is, mely országgal kapcsolatban nem a Fogadó társházigazdájának voltak tapasztalatai, hanem a beszélgetőtársaknak.

Svédországban sem kevésbé hosszú és kemény a tél, ezzel együtt Európa második legkevésbé elhízott társadalma a svéd, mindössze 9% a túlsúlyosak aránya. Pedig nekik is “jól jönne” a tartalék télire…

Csak összehasonlításként, Magyarország a sereghajtók között szerepel, 18% körüli mutatóval. A svédek például iszonyat mennyiségű tengeri izét esznek, nem csoda, hogy a várható élettartam statisztikán is előkelő helyen állnak.

Emellett azért mozognak is eleget. Nekem nagyon tetszett Svédország, és egy éven belül szeretnék visszatérni. Hét hónapig voltam, Stockholmban. Megvan a personnummer (kisebb tortúra volt hozzájutnunk), egy szállodában voltam felszolgáló, de eljöttünk, mert kevés órát kaptam, és nem jöttünk ki jól anyagilag párommal.

Most Angliában vagyunk, de közelébe nem ér Svédországnak. Malmőbe szeretnénk visszatérni. Amúgy gondolkodtunk Dánián is, csak a dán nyelv, az valami brutál… A svéd nem egy nehéz nyelv, főleg angol és német tudás mellett. A kiejtése egyszerű. Ingyen tanulhatod ráadásul. Ennek ellenére nem mondom, hogy jól beszélem, de megértetem magam.

Nika: Erről beszéltem, igen. A personnummer gondolom ugyanaz, mint a finn henkilötunnus (személyi szám). Én azonnal megkaptam, semmi gond nem volt vele, az előző au-pair viszont fél év alatt nem jutott hozzá, bár igaz, hogy ő nem akkor igényelte, amikor a családnál dolgozott, hanem egy kicsit később.

Dániában is ingyenes a nyelvoktatás, igaz?

Ez így van.

Egy hozzászólás: Én júliusban megyek ki, szakmai gyakorlatra egy tehenészetbe. Angolul fogadnak, mivel a finnt (még) nem beszélem. Kint szinte mindenki beszél angolul. Én Turku mellett voltam kétszer egy családnál és akármerre mentem tudtam az angolt használni, de minden nemzetnek jól esik (legalábbis szerintem), ha az anyanyelvén beszélnek hozzájuk. Ha az ember szeretne kint munkát vállalni hosszabb időre, mindenképp el kell mennie nyelviskolába.

A hivatali nyelv a svéd, tehát szerintem azzal is jól el lehet boldogulni!

Az étkezési szokásokról annak alapján, ahol én voltam csak annyit tudok mondani, hogy enyhén szólva sem túl versenyképes és kifinomult a főzési kultúrájuk! 🙂 Amúgy halat nem sokat esznek. Közel sem annyit, mint ahogy azt az itteni emberek gondolják!

A hideg megszokható, gondolom! Nekem mondjuk fura volt, hogy a kisgyerek 5 évesen október közepén (rajtam szövet kabát volt és sál) egy sportcipőben zokni nélkül, póló-széldzseki kombinációban szaladgált, de nem úgy tűnt, mint aki fázik!

Nika: Ne is mondd, legutóbb biciklivel mentem be a városba estefelé, 19 fok volt, rajtam kapucnis szőrmekabát (a korábbi huszonfokok miatt sokkal-sokkal hidegebbnek tűnt), a finn lányokon pedig rövidnadrág és póló volt.

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg.)

Share.

About Author

Leave A Reply