Itt sem látnak szívesen

0

A turizmusból sokat profitálhat az adott város, de néha a jóból is megárt a sok. Legutóbb a szomszédos Horvátországot, pontosabban Dubrovnik városát vettük célba, most még délebbre vesszük az irányt.

Ezúttal nem egy, hanem rögtön két, igencsak felkapott és közkedvelt várost veszünk górcső alá, amelyek a tömegturizmus negatív hatásait igyekeznek túlvészelni.

Barcelona és Velence.

Előbbit tavaly 32 millióan látogatták meg, ami bődületes szám az 1,6 millió helyi lakoshoz képest – írja a Daily Mail. Barcelona polgármestere ezért több intézkedést is bejelentett az áradat megfékezésére.

Az Origón olvasható, hogy a turistáknak kiadott ingatlanok adóját a legmagasabb szintre emelik, újabb szállodák építésére pedig nem adnak engedélyt.

Egyben több adóellenőrt állítanak szolgálatba, hogy visszaszorítsák az illegális lakáskiadást. Felemelik a parkolási díjakat, korlátozzák a segway-k és elektromos robogók számát.

A világ egyik legkülönlegesebb városa, Velence is hadat üzent az utcáit és csatornáit ellepő turistáknak. Talán épp a dubrovniki példából merítve. A városi tanács nemrégiben olyan intézkedéseket fogadott el, amelyekből több azonnal életbe lép.

Kamerákon számolják majd a városba betóduló látogatók számát, a horvát várossal ellentétben azonban egyelőre nem vezetnek be felső korlátot. Inkább a puha elrettentés eszközét választják: egy weboldalon lehet valós időben követni a turisták számát – írja a The Local.

(Fotó: pixabay.com/MrsBrown)

Share.

About Author

Leave A Reply