„Itt marad az alulképzett maradék”

0

A rendszerváltás óta kétévente megjelenik a Társadalmi riport című kiadvány, melynek legújabb kötetét most mutatták be. A kiadvány a legfontosabb társadalmi összefüggéseket és változásokat próbálja meg bemutatni, elsősorban természetesen Magyarországon, de az egészet nemzetközi összehasonlításba is helyezi.

Magyarország helyzetét két régiós (Lengyelország és Románia) és két nyugati (Ausztria és Portugália) országgal hasonlították össze. Mind kiderült, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem tekintetében a rendszerváltást követően a nyugat-európai országok dinamikájához képest a keleti országok gyorsabban fejlődtek, ám azok között Magyarország dinamikája a legmérsékeltebb.

Ausztria persze még az Európai Unión belül is kifejezetten dinamikusan fejlődik, így kissé szerencsétlen az állandó összehasonlítgatás, de a szerzők szerint Lengyelország és Románia is dinamikusabban fejlődik, mint Magyarország.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A születéskor várható élettartam mind az öt országban emelkedett, ám a különbségek megmaradtak (Ausztriában 2016-ban 81 év volt, Magyarországon 76).

A dolog tehát úgy áll, hogy Ausztria őrzi történelmi előnyét, a többi ország pedig lassan felzárkózik. Érdekes, hogy a kiadvány szerint Portugáliát akár tíz éven belül utolérhetjük.

„Nagyon könnyen belekerülhetünk egy olyan negatív spirálba, hogy itt marad az alulképzett maradék. Illetve úgy válik ketté a társadalom, hogy lesz egy globalizációban versenyképes része, és lesz egy maradék, amelyik teljesen versenyképtelenné válik, ettől frusztrált lesz, és mindenféle politikai bullshiteket megvesz” – vázolta a veszélyeket az Index összefoglalója szerint Tóth István György.

Minden harmadik magyar gyermeket szegénység fenyeget

Share.

About Author

Leave A Reply