Itt a Papamonat Ausztriában

2

Szeptembertől lehet igényelni Ausztriában az apáknak járó gyerekgondozási pótszabadságot (ez a Papamonat), aminek célja, hogy az apák ezt az egy hónapot együtt töltsék a párjukkal és az újszülött gyerekükkel.

A szabadság megkezdésére az ausztriai apáknak a gyerekük születésétől kezdve 8 héten át van lehetőségük. Az „apaszabadságot” az azonos nemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Feltétel, hogy a párjukkal és a gyerekkel közös háztartásban kell élni, illetve a munkáltatót időben, legkésőbb a szabadság elkezdése előtt 3 hónappal értesíteni kell. (A szeptember 1. és november 30. között születendő gyerekek esetében ez a határidő rövidebb.)

Az apák az otthon töltött idő előtti és utáni egy hónapban „védettek”, vagyis nem lehet őket elbocsátani – írta a 444.hu. Viszont erre az időre fizetés nem jár, viszont kapnak napi 22,60 euró (összesen 700 euró) támogatást és jár beteg- és nyugdíjbiztosítás is.

Kórház az osztrák város szélén

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Két kolegám már túl van rajta: az egyik februárban, a másik júniusban volt (700 euróval, tb-vel). Ez hogyhogy új most?

Leave A Reply