Ismét tüntettek a drága német albérlet miatt

0

Hamburgban több ezer ember vonult a hétvégén utcára, hogy tiltakozzon a rendkívül magas lakbérek ellen. Sokan attól tartanak, hamarosan csak a módosak engedhetik majd meg maguknak, hogy városban lakjanak.

A német városban összefogtak a bérlői szervezetek, valamint a szakszervezetek, megalakítva az úgynevezett Bérlés-Költözés Szövetséget. Legfőbb félelmük, hogy a folyamatos drágulás miatt ( 2005 és 2018 között a német városokban 50%-kal emelkedtek a lakásbérleti díjak) hamarosan a gazdagok kiváltsága lesz a városi élet.

A tüntetők nagyságrendekkel több szociális bérlakás építését kérték a város vezetésétől. Úgy számolják, az elmúlt időszakban 45000 szociális bérlakás esett ki a rendszerből, és tűnt el a lakáspiacról.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

Nem csak Hamburgban küzdenek nehézségekkel. Berlinben például kifejezetten rossz a helyzet, egyes felmérések szerint a hatalmas igény miatt tíz év alatt duplájukra emelkedtek az árak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ma már négyzetméterenként átlagosan több, mint 10 eurót kell fizetni. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: ez egy 60 négyzetméteres lakás esetében már meghaladja a 600 eurót, ami még a helyi fizetéseket figyelembe véve sem kevés – és különösen sok a pár évvel ezelőttihez képest.

Ez egy város, nem egy üres telek, ahol mindenki azt művel, amit akar. Az albérletárakat nem határozhatja meg egyedül a piac” – jelentette ki korábban az április eleji tüntetéseket szervező egyesület szóvivője, Thomas McGath.

Több magyar születik Németországban, mint pár magyar megyében

Share.

About Author

Leave A Reply