Ismét kék lesz a brit útlevél

0

Úgy tűnik, a britek a szimbólumok terén is szakítani kívánnak majd a jelennel az uniós kilépést követően. Legalábbis erre utal, hogy a Brexitet követően újból a hagyományos kék lesz az útlevelük a jelenlegi bordó helyett.

A brit belügyminisztérium bejelentése szerint várhatóan 2019 októberétől kerül forgalomba ismét a kék brit útlevél. Annyiból persze érthető, hogy a jelenlegi (bordó) útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere.

Az EU-tagságra utaló felirat már 2019 márciusában, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában lekerül az új útlevelekről, de az akkor kiállított új úti okmányok színe még bordó lesz.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

A brit kormány a kék színű útlevelek előállítására ugyanis csak a kilépés után köt majd új szerződést a gyártóval.

Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az akkori Európai Gazdasági Közösség iránymutatása alapján, de ez valójában soha nem volt kötelező – csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az úti okmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.

London nem lépett be az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezetbe, Nagy-Britanniában ugyanakkor személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges úti okmánya az EU-n belüli utazásokhoz.

Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le. A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint visszaállítása annak a jele, hogy „a kilépés az Európai Unióból egyedülálló lehetőséget teremt a brit nemzeti önazonosság helyreállítására”.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Share.

About Author

Leave A Reply