Iskolakezdés Kanadában

0

Augusztus vége és szeptember eleje a legtöbb országban az iskolakezdésről (is) szól a gyerekes családoknál, nincs ez másként Kanadában sem. Hogy milyen ott a rendszer és hogyan is néz ki ez az egész, arról a Kamionozás Kanadában blog számolt be.

„Tanévkezdés általában szeptember első keddjén van. Nem kell megjelenni kirittyentve, csiniben, hanem sima ruhában mennek a gyerekek. Itt nincs évnyitó-évzáró, ahol szépen ünneplő ruhában ácsorognak a gyerekek és hallgatják az igazgató unalmas beszédét. 😀

Körzet szerint vannak beosztva az iskolák. Tehát hiába van mondjuk 2 általános iskola ugyanabba a távolságba, pl. 1-1 km-re, abba kell járni kötelezően, ahova tartozunk a lakóhelyünk szerint.

Három fajta általános van. Az angol nyelvű, a francia nyelvű, és van keresztény iskola. Utóbbiba akkor vesznek fel, ha megfelelsz a követeléseknek, pl.: mindkét szülő, és a gyerek is meg van keresztelve, minden vasárnap járnak templomba, és ehhez hasonló kritériumok.

Első kézből az általános iskoláról tudok írni, mivel ebben van tapasztalatunk, azon belül is az első két osztályról. Idősebb gyermek 7 éves, idén kezdi a 3. osztályt.

Az iskolarendszer provinciánként különbözik. Ontarioban a tanévkezdés, és tanévzárás, tehát az első, és utolsó nap rendes tanítási nap. Beszélgetnek, kinek hogy telt a nyári szünet, ismerkednek az új osztálytársakkal, tanárokkal. Tehát fogjuk rá, hogy ez egy osztályfőnöki óra (nap).

Maximum 20 gyerek van egy osztályban, és egy osztályra két tanár jut. Nem feltétlen vannak bent egyszerre, általában egyik nap az egyik, másik nap a másik, vagy első 3 nap az egyik, másik két nap a másik. Tanártól függ.

Szívesen élnél és dolgoznál külföldön? Keress neked való állást a Határátkelőn!

Minden évben keverik az osztályokat. Ezalatt azt értem, hogy minden évben új osztálytársakat kapnak és új tanárokat. Egyesek szerint azért, hogy a gyerekek hozzászokjanak az új emberekhez, és könnyebben menjen a beilleszkedés, barátkozás a későbbiekben.

Ontarioban a gyerekek abban az évben kezdik az iskolát, amelyik évben betöltik a 4. életévüket decemberig. Mindegy melyik hónapban született a gyermek, itt nem lesz évvesztes, mint Magyarországon.

Tehát ha teszem azt idén december 31-én tölti a 4. életévét, akkor bizony idén szeptemberben (mikor még csak 3 éves) kezdi az iskolát. Ha január 1-jén, akkor jövő szeptemberben kezd.

Itt úgy néz ki a rendszer, hogy két év iskola előkészítő van (JK – Junior Kindergarden, és SK – Senior Kindergarden), ami kötelező az iskola része. Magyar fejjel ezt óvodának gondolnánk mivel még a gyerekek elég fiatalocskák, de ez határozottan az iskola része.

Ebben a két évben megtanítják a gyerekeknek az alapvető tudást, ami kell az iskolakezdéshez. Értem ez alatt a szocializációt, (mivel véleményem szerint elég sok gyerek nem jár óvodába, hanem egyből iskolával kezd, mivel az óvoda elég drága egész Kanadában) továbbá ez idő alatt megtanítják nekik a számokat, betűket, megtanulnak írni egy alap szinten, valamint számolni és olvasni.

Mire kezdi a gyermek az első osztályt, tehát ami ténylegesen a „Grade 1” addigra már tud számolni, írni olvasni. A mi esetünkben annyit tudok mondani, hogy mire bekerült 6 évesen a lányunk az első osztályba, már folyékonyan olvasott, tudott számolni, írni, tehát már ezzel előnyben van egy magyar gyerekkel szemben, aki 7 évesen csöppen bele eme remek dolgok tanulásába 🙂

És itt is 8 éves az általános iskola. Vagyis 2+8, ha a két kindergardent is hozzávesszük.

Itt az iskola köszönőviszonyban sincs a magyar iskolákkal már amennyire emlékeim nem csalnak. Itt nincs házi feladat, feleltetés, röpdolgozat, piros meg fekete pont meg hasonló finomságok, melyek véleményem szerint a gyermekeket stresszhelyzetbe hozzák.

Hangoztatom, hogy még csak most kezdjük a 3. osztályt, tehát én ez időről beszélek, később, a felsőbb tagozatban lehet várható lesz ilyesmi, de arról majd akkor írok részletesebben.

Itt a gyerekek szeretnek iskolába járni, nincs rajtuk az a nyomás, mint a magyar iskolákban, hogy szegény gyerek gyomorgörccsel megy iskolába, frusztráltak és stresszesek.

A tanárok fel is hívják a figyelmet a szülőknek, hogy ha a gyerek azt mondja otthon, hogy nem akar iskolába menni vagy nem szeret oda járni, azonnal szóljunk, és akkor megbeszélik mi lehet a baj, és orvosolják a helyzetet.

Hiányzásról annyit, hogy ha a gyerek beteg, vagy csak valamiért nem tud iskolába menni mert mondjuk a családnak valamilyen személyes dolga akad akkor nem kell orvoshoz rohanni igazolásért. Azt csak az egyetemen kérik sehol máshol. (…)

Az iskola ingyenes. A tanszerekért se kell fizetni mindent az iskola biztosít.

A gyerekeknek csak váltóruhát, benti cipőt, ebédet kell vinniük meg egy ziplog tasakot, amibe bele szokták rakni a hazahozandó dolgokat, amit bent alkotnak, vagy amit a tanár küld. (…)

És hogy mit csinálnak egész nap? Rajzolnak, festenek, olvasnak, mindenkinek van külön Ipad-ja, amit az iskola biztosít, mindenféle tudományos kísérletet végeznek, pl.: nagyon az elején, hogy ha 2 színt összekeverünk, milyen színt kapunk, történeteket írnak adott témakörben, heti kétszer van tesi óra, tanulnak összeadni kivonni szorozni osztani, hasonló mintha dolgozat lenne, de a tanár nem osztályoz, csak leellenőrzi, és ha jó, ad rá matricát. És ha elérsz egy szintet akkor kapsz egy nehezebb feladatsort és így tovább.”

A teljes posztot itt érdemes elolvasni, már csak azért is, mert részletesen szó van benne Brit-Kolumbiáról is, ami megint egy más rendszer.

Share.

About Author

Leave A Reply