Irtó drágán eladók ronda Beatles-korsók

0

Az egy dolog, hogy a Beatles nevével mindent el lehet adni még manapság is, bár ezek a 20 évvel ezelőtt készült korsók iszonyatosan rondák – ellenben elég ritkák ahhoz, hogy méregdrágák legyenek.

Valamilyen számunkra értelmezhetetlen oknál fogva a Royal Doulton nevű brit cég 20 évvel ezelőtt úgy gondolta, legyárt pár korsót a Beatles-tagok fejével. Nem lehet tudni, mi indította erre az 1815-ben alapított és 1902 óta a Royal (azaz királyi) jelző használatával dicsekvő vállalatot, de megtette.

A műremekek közül három darab maradt meg (John Lennon, Paul McCartney és George Harrison – szegény Ringo Starr valahol elkeveredhetett), őket az 1967-es Sgt. Pepper-korszakból mintázták meg (mínusz a bajusz).

A cég eredetileg sorozatgyártást tervezett, de az (hála istennek) elmaradt, így aztán összesen három szettről tudunk. Ebből kettőt a chicagói American Toby Jug Museumban lehet megtekinteni, a harmadikat pedig bárki megveheti – csak megfelelően mély pénztárca és némi ízlésficam kell hozzá.

“Ezeket a prototípus Beatles-korsókat 20 évvel ezelőtt készítette a Royal Doulton, ám végül sorozatgyártás nem lett belőle. Biztos vagyok benne, hogy nagyon népszerű termék lett volna, szóval nem tudom, végül miért nem kerültek piacra. Igaz,a cégben akkortájt vezetőváltás zajlott” – magyarázta az árveréssel megbízott floridai aukciósház, a Lion & Unicorn társtulajdonosa, Arthur Rios.

Mi nem zárnánk ki azt sem, hogy az új tulajdonosok megtekintették a terméket, majd gyorsan lefújták a tömeggyártást. Mindenesetre az árverés január 26-án, kedden lesz és a leendő tulajdonosnak akár 34 ezer dollárt (10 millió forintot) le kell szurkolnia érte.

Azért ezt ízlelgessük egy kicsit.

Így segített a kormány törvénytelenül a Beatlesnek

(Fotó: Heritage Auctions)

Share.

About Author

Leave A Reply