Írország és tengerpart? Naná!

0

Az ír fővárosnak változatos és sokféle partszakasza van. Mint a Kelta vándor bloggere írja: nem csak fürdésre alkalmas a hely.

Balbriggan Front Beach

Egy hosszú homokos, aprókavicsos partszakasz 2 percre Balbriggan belvárosától. Tengerparti sétákhoz kifejezetten ideális. Gyerekekkel előnyös lehet, mert lassan mélyül és nincs veszélyes áramlat.

A vízminőségi listán nem mindig van az elsők között, de a nyári szezonban van lifeguard. Hampton kikötője környékén lakik egy fókakolónia is, akik rendszeresen cirkálnak a partvonal mentén. Megközelítése autóval javasolt, de Balbriggan vonatállomás is elérhető közelségben van.

Skerries South Strand

Családoknak, gyerekekkel és úszásra az egyik legideálisabb, mivel a part homokos, hosszan benyúló, lapos és apálykor kis gyerekekkel fürdésre is kiváló, mert a víz nagyon jól fel tud melegedni a homokos visszamaradó öblökben. Jó tudni, hogy dagálykor viszont alig van szabad homokos sáv a parton.

A part a városban, a tengerparti sétánynál van, de van egy északi strand is, az szeles időben védettebb. Rengeteg kisebb homokos vagy sziklás ár-apály medence, óriási homokpad, gyönyörű naplemente, csodás kilátás a közeli szigetekre (pl. Róka-sziget). Helyi éttermek elérhető közelségben, ahol szuper tengeri ételek vannak.

Loughshinny

Állítólag igazi semmittevésre ez a legideálisabb partszakasz:) Loughshinny egy kis álmos halászfalu védett öböllel és homokos stranddal, egy Martello-toronnyal, és kilátással a wallabis Lambay-szigetre. Gyerekekkel is ajánlott. Megközelítése autóval javasolt – parking egyszerű.

Tower Bay Beach

Ha sétára és párás tengerparti levegőre vágyunk, ez az egyik megfelelő partszakasz. Tiszta időben Tower Bayből a kilátás igazán lenyűgöző: északra a közeli Rockabill-sziget és világitótornya, a wallabis Lambay-sziget, délre a Wicklow-hegység és a Cukorsüveg.

Plusz Balcarrick 3.4 km hosszú, homokos partja mellett sziklás, dagály-medencékkel tagolt részeket is találunk, ami kiválóan alkalmas a gyerekekkel pl. rákászásra is.

Piknikkel készüljünk, ha hosszabb időt akarunk itt tölteni. Megközelítése autóval javasolt – parkolás Tower Baynél és Balcarrick északi végénél lehetséges; Dublin Bus 33; vonat: Connolly Stationról.

Malahide Beach

A malahide-i tengerpart hosszú és homokos, tele dűnékkel, emberekkel. Néha nagyon szeles tud lenni, de a dűnék között menedéket lehet találni. Nagyon erős az ár-apály áramlat, ezért úszásra nem igazán ajánlott. Gyerekeknek inkább a homokozás vagy kagylókeresés lehet izgalmas. Viszonylag közel a város.

Portmarnock Beach, Velvet Strand

Ez az egyik legjobb piknik és játszóhely, egyben Dublin egyik legszebb finomhomokos partja. Kellően elhagyatott is (mármint helyi viszonylatban), ideális piknikhely (feltéve, ha a szél ezt nem nehezíti túlságosan:) kilátással Lambay-szigetre. Esőkabát, síléc kötelező!

Burrow Beach

A Burrow Beach, másnéven a “Hole In The Wall” (Lyuk a falban) 1, 3 km hosszan húzódik Sutton városka Dart állomása és Howth között. Ezt tartják az egyik legszebb homokos partszakasznak Dublinban: partmenti sétára ideális hely, utána ráadásul nyugodt szívvel belakmározhatunk a frissen fogott, finomabbnál finomabban elkészített tengeri ételekből Howth kikötőjében. Dagály esetén minden irányból jön a víz, szóval figyeljetek erre is!

Howth, Claremont Beach

Apály idején a Burrow Beach összekapcsolódik Claremont-tal, mely nehezebben megközelíthető, hiszen a DART vonala mögött fekszik, pont a howthi állomás mögött. Nyugodtan át lehet sétálni Howthról is a nyugati móló elhagyottabb ipari és kikötői létesítményei között és akkor erre a homokos partszakaszra juttok.

Ami itt igazán különleges, az persze nem is maga a beach, hanem a helyiek körében már-már külön fogalomként ismert “howthi nyugati móló” intézménye, mely messze földön híres jobbnál jobb tengeri étttermeiről és finomabbnál finomabb fogásairól: friss naphal, homár, languszta, garnéla, oyster.

A talponálló sütödéktől kezdve a hagyományos hangulatú kiülős helyeken (pl. Nicky’s Plaice) keresztül az elegánsabb éttermekig bárki megtalálja itt a kedvére való helyet, aki kicsit is szereti a tengeri ételeket. Ha valaki hiányolná, a piacon még autentikus, magyar lángosos is van: Nóra’s Lángos.

Jameson Beach (hivatalos nevén Drumleck Beach)

A térképeken és egyéb beach-listákon nem igazán fogjátok megtalálni, mert legfőképpen csak a helyiek ismerik. Igazából el se kéne mondanom, de azért erre a listára feltettük, mert aki veszi magának a fáradtságot és felkeresi, az szerintem nagyon meg fogja szeretni.

A Howth Cliff Walkról kell leereszkedni egy szűk és viszonylag meredekebb sziklás ösvényen. Sutton és a Baily világítótorony között található, így vagy Sutton felől jövet vagy Howth irányából visszafelé kisebb túrázással közelíthető meg. A kilátás fentről a túraúton is, és a partról is fantasztikus!

Nevét onnan kapta, hogy a felette elterülő birtok a Jameson (igen, a whiskeyseké) családé volt egykoron. Ahogy rákanyarodtok a Cliff Walkról a meredek ösvényre, ami a partra vezet, balkéz fele van is egy kis átjáró a birtokról saját kapuval az ösvényre.

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni és meglátogatni ezeket a helyeket, ha arra jártok!

Share.

About Author

Leave A Reply