Irány Új-Zéland!

1

Meredeken nőtt az új-zélandi kivándorlás iránt érdeklődő britek száma a június, európai uniós tagságról tartott népszavazás óta.

A június 23-ai referendum óta eltelt időszakban 10 647 brit lakos regisztrált az új-zélandi bevándorlási hivatalnál a The Guardian brit lap szerint. Csak a miheztartás végett: az előző év azonos időszakában 4599 volt ez a szám.

A népszavazás másnapján 998 brit regisztrált, ami csaknem tízszerese az előző napi 109 jelentkezésnek. A regisztráció révén lehetőség nyílik a tájékozódásra, többek között a munkavállalási lehetőségekről. Új-Zélandon jelenleg baromfitenyésztőkből, pékekből, síoktatókból, fogorvosokból és kárpitosokból van égető hiány.

A New Zealand Herald című lapot idézve a The Guardian a munkavállalási lehetőségek mellett az új-zélandi élet előnyei között említette a lenyűgöző tájat, a kellemes éghajlatot és legfőképpen azt, hogy az ország „18 ezer kilométerre van Boris Johnson” külügyminisztertől, a kilépéspárti kampány vezéralakjától.

Komolyabb helyzetértékelések szerint az EU-népszavazás valóban komoly tényező a középosztálybeli brit értelmiségiek döntéshozatalában, sokakat közülük ugyanis elkeserít honfitársaik szűklátókörűsége és nacionalizmusa, és valami másra vágynak.

(Fotó: Bori)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. a britnek levés nem elég, ugyanúgy meg kell felelniük a bevándorlási feltételeknek (na jó, a nyelv adott), szóval a sok jelentkező még nem jelent sok bevándorlót.

Leave A Reply