Ingyenes lehet a tömegközlekedés Németországban

0

Legalábbis ezt mérlegeli a német szövetségi kormány egy kiszivárgott levél szerint. A cél az autóforgalom visszaszorítása és ezzel a levegőminőség javítása lenne.

Az Európai Bizottságnak írt levélből kiderül, hogy a szövetségi kormány, a tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok „behatóan vizsgálják” a helyi közösségi közlekedés ingyenességének lehetőségét.

A cél az lenne, hogy a fizetős rendszer megszüntetésével visszaszorítsák a magántulajdonban lévő gépkocsik használatát, és javítsák a települések levegőminőségét.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Az újításokat először öt városban – Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim, Reutlingen – próbálják ki, majd a tesztek után döntenek az ingyenes tömegközlekedés és a többi mérlegelt átalakítás országos bevezetéséről.

Németországban a közösségi közlekedés egyre népszerűbb, a jegyekből és bérletekből származó bevétel tavaly 12,8 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt, ami 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A közösségi közlekedési vállalatok a kiadásaik nagyjából felét fedezik az utasoktól beszedett pénzből. A használat ingyenessége esetén a jegy-, és bérletárbevétel kiesését közpénzből kellene pótolni.

Miért keres többet a német pénztáros, mint a magyar?

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply