Ingyenes lehet a párizsi tömegközlekedés

0

A francia főváros polgármestere egészen érdekes ötlettel állt elő: ingyenessé tenne minden tömegközlekedést, így csökkentve a levegőszennyezést. Anne Hidalgo nem az első, aki ilyesmin gondolkozik.

Nemrégiben mi is megírtuk, hogy a német szövetségi kormány egy kiszivárgott levél szerint azt mérlegeli, hogy ingyenessé tenné a tömegközlekedést. A cél az autóforgalom visszaszorítása és ezzel a levegőminőség javítása lenne.

Az Európai Bizottságnak írt levélből kiderült, hogy a szövetségi kormány, a tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok „behatóan vizsgálják” a helyi közösségi közlekedés ingyenességének lehetőségét.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A cél az lenne, hogy a fizetős rendszer megszüntetésével visszaszorítsák a magántulajdonban lévő gépkocsik használatát, és javítsák a települések levegőminőségét.

Ugyanezt fontolgatja most a párizsi polgármester, aki szerint elsősorban azon kellene dolgozni, hogy miként lehetne még kényelmesebbé, sűrűbbé és nagyobb területet lefedővé tenni a közlekedési hálózatot, ugyanakkor a díjazás kérdését is újra kell gondolni.

Más kérdés, hogy az „ingyenes” tömegközlekedést is ki kell valakinek fizetni. A francia regionális tömegközelekedési hatóság első embere szerint például az évi 3 milliárd eurós jegybevételt akkor adókból kell pótolni, és igazságtalan lenne csak a párizsiaknak ingyenessé tenni a közlekedést, miközben a külvárosokban élőknek továbbra is fizetnie kéne azért – írta a EuroNews.

Párizs lakossága 2,2 millió fő, ha viszont a város lakosságához hozzáadjuk a körülötte lévő külvárosokban, illetve az Ile-de-France régióban élő, a városba ingázók számát is, akkor máris 12 milliónál járunk.

Egy 2015-ös Eurostat-tanulmány szerint Párizs már most is élen jár az európai nagyvárosok között a tömegközlekedés használatában: több mint 60 százaléka a lakosoknak a metró-busz- és vonathálózatot használja – míg az autóhasználók száma alig több, mint 25 százalék.

Ki a felelős az elvándorlásért?

Share.

About Author

Leave A Reply