Ingyen pénzt osztogatnak Kanadában

0

Nem vicc, három éven át kap ingyen juttatást Ontario tartomány 4000 kiválasztott lakója, méghozzá az „alapfizetésről” szóló kísérlet keretében. Nem Kanada lesz az első, a finneknél már működik ilyen program, és Hollandia is tervezi a lépést.

A kanadaiaknál a kiválasztottak a már meglévő, alacsony bérük mellé kapnak három éven át kiegészítő „alapfizetést”, ami a fizetés körülbelül duplája lehet. Például egy évente 10 ezer kanadai dollárt kereső személy további 12 ezret kaphat kiegészítésként az államtól.

A támogatásra 18-tól 64 éves korig jogosultak az alacsony jövedelműek közül sorsolással kiválasztott polgárok. A szerencsések havonta kapnak majd pénzt – bármiféle feltétel vagy kérdések nélkül.

Finnországban januártól kap 2000 munkanélküli állampolgár havi 590 eurót. Hollandiában pedig két éven át összesen 250 polgárnak juttatnak majd havonta 1100 dollárnak megfelelő összeget – emlékeztet az InfoRádió.

Ha megdolgoznál külföldön a pénzedért, akkor keress állást a Határátkelőn!

Az úgynevezett alapjövedelem ötlete először az 1960-as években merült fel és néhányszor már kísérleteztek vele. Az eredmények vegyesek voltak – jegyezte meg az Independent című lap.

Kutatók szerint azonban inkább jobb az ötlet, mint rossz. Egy tavalyi tanulmány szerint például a feltétel nélküli anyagi támogatást kapó emberek kevesebb alkoholt és drogot fogyasztanak, mint azok, akik nem kaptak ingyenpénzt.

Share.

About Author

Leave A Reply