Indul az ausztrál körút

0

Ausztráliát körbejárni sok ember nagy álma, de a legtöbbünknek az is marad. Nem így az A-Z Ausztrália blog szerzőinek, akik azzal a nem kis helyzeti előnnyel indulnak, hogy a távoli kontinensen élnek immár 3,5 éve, így hamarosan elindulhatnak Pufival, a 17 éves 4×4-es kisbusszal.

„A terv az, hogy március 31-én elindulunk és 4 hónap alatt levezetünk nagyjából 20.000 km-t, amiből akár könnyedén 25-30.000 km is lehet. Habár már az országba való megérkezésünk óta dédelgettük ezt az álmot, komollyá csak 2016 novemberében vált.

Akkor egy zúzósabb nap során Andi küldött egy sms-t Nekem (Z), hogy „márciusban induljunk el a Nagy Útra”. Én is és Andi is akkor már hónapok óta küzdöttünk a korábbról már jól ismert érzéssel, hogy bár szuper munkahelyünk van, a világ egyik legszebb országában, városában élünk boldog párkapcsolatban, de ez a tipikus 9-5-ig (ami az esetemben inkább 8-7, Andi esetében pedig gyakran 6-6-ig) tartó mókuskerék egyszerűen nem nekünk való.

Még Sydney-ben sem. Pláne úgy, hogy pontosan tudjuk mennyi majdhogynem érintetlen természeti csoda vesz minket itt körül ezen a kontinensen. (…)

Úgyhogy beindult a daráló, elkezdtük tervezni az Utat. Blogok olvasása, költségvetés összerakása, a megnézendő városok, helyek listájának összegyűjtése, megvásárlandó eszközök, felszerelések begyűjtése, ésatöbbi, ésatöbbi.

Rengeteg külföldi álláslehetőség vár rád itt, a Határátkelőn! Keresgélj!

Munka után esténként órákat töltöttünk el azzal, hogy az előszobánk falán levő Ausztrália térképet nézegettük és hitetlenkedtünk, hogy „vazeeee, ez az ország ÓRIÁSI!!!”.

Nagyon izgalmas volt újra valami olyan dolgon pörögni, ami inspirált, izgalmat hozott az életünkbe, és egyben kissé félelemmel is töltött el. Hiszen azt is tudtuk, hogy egy ilyen döntés bizony újra fenekestül felforgatja az életünket, és lesznek benne kellemetlen és kényelmetlen dolgok is.

Három sarokpontja volt az utazásunk tervezésének: a megfelelő autó megtalálása, a szükséges pénz előteremtése és a lakásunk feladása. Külön-külön is kemény feladatnak tűntek ezek, így együtt meg aztán egyenesen ijesztőnek. Ráadásul minderre nagyjából 5 hónapunk volt ami már-már a mission impossible kategóriába esett. (…)

A pénz

A Nagy Ötlet felmerülésekor nem sok megtakarítással rendelkeztünk, mivel éppen csak túl voltunk a letelepedési engedély beadásán, ami bizony nem egy olcsó mulatság, több ezer dollár becsengetésével oldható csak meg.

Mivel már ugye nem tegnap óta élünk Ausztráliában, ezért a szükséges napi költségekkel elég jól tisztában voltunk. Úgyhogy viszonylag könnyedén sikerült egy saccperkábé költségvetést összerakni, amiből az jött ki, hogy ha nagyon meghúzzuk a nadrágszíjat, akkor napi átlag 120 ausztrál dollárral számolhatunk.

Ebben benne van minden a benzintől kezdve az étkezésen át a múzeumbelépőig bezárólag, viszont összvissz heti 2 kempingben töltött éjszakát határoztunk meg a táblázatban, a többi vadkemping.

Mivel az időtartam is adott volt, így könnyedén kijött, hogy bizony legalább 15 ezer dollárra van szükségünk egy ilyen túrához, plusz még ami ahhoz szükséges, hogy a visszaérkezésünkkor újra tudjuk kezdeni az életünket Sydney-ben. Ezzel már el tudtunk kezdeni tervezni, és hetente félrerakni a megfelelő összeget.

Az autó

Elég nyilvánvaló volt, hogy az imádni való Ezüst Nyilunk (3.8-as V6-os Holden Commodore kombink) nem alkalmas arra, hogy körbejárja velünk Ausztráliát, így azonnal jött a kérdés, hogy akkor mit is kéne venni.

Praktikussági szempontból egy kibelezett kisteherautó tűnt a legjobb döntésnek, amit mi szépen „bebútorozunk” az útra. Maximum 10 ezer ausztrál dollárt szántunk a Vasparipánkra, ami azért erősen lekorlátozta a lehetőségeinket, pár nap nézelődés után egyértelművé vált, hogy ennyi pénzért bizony legjobb esetben is csak egy 10+ éves, 200.000 km-es autót tudunk venni.

Ráadásul az is kezdett egyre kérdésesebbé válni, hogy 4-5 hónap alatt a teljes munkaidős munkáink mellett lesz-e elég időnk arra, hogy nagyon olcsón berendezzünk egy üres kisteherautót (megsúgjuk: nem).

A legnagyobb kérdés pedig az volt, hogy vajon egy ilyen teherszállításra tervezett autóval el fogunk-e tudni jutni olyan helyekre, ahol nemhogy benzinkút, de még út sem nagyon van. (…)

Lakás

Itt Ausztráliában bevált szokás, hogy amikor valaki hazamegy Magyarországra, akkor meghirdeti a bérelt lakását a Magyarok Ausztráliában Facebook csoporton, hátha valakinek pont akkor van szüksége egy átmeneti szállásra.

Ha onnan nem jön bérlő, akkor még meg lehet próbálni az Airbnb-n keresztül is bérlőt szerezni, de ez utóbbi egyrészt elég macerás (kell valaki, aki a távollét alatt menedzseli a lakást és a váltakozó bérlőket, takarítást, kulcsátadást, stb.), másrészt egyre több társasház köti ki a szabályzatában, hogy rövidtávra, pl. airbnb-n nem lehet kiadni a lakásokat.

Ez történt sajnos a mi társasházunkban is, így nagyjából egyértelművé vált, hogy egy 4 hónapos ausztrál körút csak úgy valósítható meg, ha feladjuk a lakásunkat. (…)

habár 3.5 éve még 2 bőrönddel érkeztünk, mára azért már relatíve sok dolgot összeszedtünk innen-onnan. Úgyhogy lehetőségként két dolog merült fel: vagy bérlünk egy raktárat és fizetjük azt, amíg vissza nem érkezünk Sydney-be, vagy eladunk mindent.

Végül ennek egy hibrid megoldása lett a befutó: béreltünk egy nagyon kis raktárhelységet Sydney-alsó után két járásnyira (azaz baromi messze), ahova beraktuk a legfontosabb dolgainkat, és minden egyébtől pedig megszabadultunk a helyi Vatera (gumtree.com.au) segítségével.

A sztorihoz még hozzátartozik, hogy engem (Z) ért még egy elég kellemes meglepetés a munkahelyemen. Ugyanis amikor nagy nehézségek és belső viták közepette (most tényleg feladok egy ilyen fantasztikus munkahelyet egy utazás miatt??) végre eljutottam oda, hogy bejelentettem a főnökömnek a felmondásom, akkor ahelyett, hogy elégedetlenségének adott volna hangot, megkérdezte, hogy mi a tervünk a nagy utazás után.

Már ez is elég furi volt, az meg különösen, hogy mikor elmondtam, hogy bizony szeretnénk visszajönni Sydney-be, akkor mintha ez lett volna a világ legtermészetesebb dolga, közölte, hogy akkor felesleges felmondanom, fizetésnélküli szabadságot javasol, és várnak vissza, amikor készen állok.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply