Indul a Gyere haza fiatal program

4

Százmillió forintot költene a magyar kormány arra, hogy Londonban élő és dolgozó fiatalokat csábítson haza. A kabinet lakhatási és letelepedési támogatást adna, valamint megfelelő munkahelyet biztosítana.

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár Székesfehérváron arról beszélt, hogy első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni.

Czomba Sándor elismerte, hogy a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nemcsak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

Az államtitkár szerint Magyarországon is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”, és a magyar vállalkozások sokszor nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt.

Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez hazánk – mondta a politikus.

A kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkalehetőséget, azonban Czomba Sándor elismerte, hogy szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok hazatérését a honvágy okozza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja.

A program azért koncentrál most kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon.

A program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. Közölte, hogy a program része hazai vállalkozás elindításának segítése is.

Share.

About Author

4 hozzászólás

  1. ” azonban Czomba Sándor elismerte, hogy szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel.” Bezzeg
    a rezsikoltségek és az arak a csillagos egekben! Sokszor nyugaton az arak alacsonyabbak,mint Mo-n!!!! Ez hogy lehet????

  2. Nem a bérekkel van probléma, hanem a politikai és korrupciós helyzettel, meg az ebből következő minden más szarral

  3. Ekkora gyökereket! Szal, 2millió/fő? Akkor számoljátok már ki, b+, hogy az eddig kiment 1-2 millió mennyibe fájna? Arról nem beszélve, hogy mekkora munkanélküliség van itthon! Hasznos dolog visszacsábítani 50 fiatalt 100milláért, hogy 50-el több munkanélküli legyen! Legalább kussolnának, ha már olyan sötétek, mint az éjszaka! És mielőtt valaki túlzottan tévedésbe esne, nem csak az alacsony fizetésért disszidálnak honfitársaink, hanem úgy általában e tetű ország miatt. Azért, mert sokszor drágábban és xarabb minőségben lehet megvenni a termékeket, mint nyugaton. Azért, mert itt a hivatalok kedvenc szórakozása az ügyfelekkel való kiszúrás, legyen az alkalmazott vagy vállalkozó. Azért, mert itt a bíróság sem a jog szerint jár el, hanem úgy, hogy megszívassa a polgár, ha már volt olyan szerencsétlen, hogy az valahogy oda keveredett. Itt, b+, bárkit elítélnek függetlenül attól, hogy nem csak bizonyíték nincs, hanem még bűncselekmény se! Ugyanez vonatkozik a hivatalokra is. Polgári perben is 1. a banknak vagy a bank nevében fellépőnek mindig igaza van 2. a multi cégeknek mindig igaza van 3. az államnak mindig igaza van 4. a hivataloknak mindig igaza van 5. valami különös érzék folytán, a simliseknek, a tolvajoknak és bűnözőknek mindig igaza van.
    itt, b+, olyan megtesz a bíróság, hogy a bank által a bíróság által is elismerten jogtalanul leemelt pénz visszafizetésére kötelezést felfüggeszti arra a devizahiteles törvényre (alaptalanul) hivatkozva, ami pont azt írja elő, hogy a bankok nem hajthatják végre a devizahiteles követeléseiket! Azaz, a parlament hoz egy törvényt a devizahitelesek érdekében és ezt a bíróság a devizahitelesek (és mások) ellen használja fel.

Leave A Reply