Ilyen Európát még nem láttál! És nem is fogsz…

3

Már csak azért sem, mert ilyen Európa nem létezik, csak egy svéd politológus fantáziájában, és nyilván soha nem is fog megvalósulni, de egy kellemes eszmefuttatásnak, érdekességnek azért nem rossz.

Az említett svéd politológus neve Anders Sundell, és bár csak találgatni tudunk, ötletét alighanem onnan merítette, hogy a Brexit óta már felmerült (persze nyilván nem komolyan), hogy London lépjen ki az Európai Unióból távozni kívánó Egyesült Királyságból és legyen városállam.

Nos, a svéd politológus egy Twitteren közzétett posztban tovább gondolta a dolgot, és összeállított egy csak városállamokból álló Európát. Ennek lényege, hogy a kontinens felosztásakor nem vette figyelembe a hagyományos határokat, nyelvi vagy kulturális korlátokat, csak egyetlen szempontot vett figyelembe.

Ez pedig nem más, mint egy-egy nagyváros, ugyanis ezek köré építette fel a régiókat. A kritérium annyi volt, hogy az adott városnak több mint egymillió lakossal kell rendelkeznie.

Az Index alapján vegyük például Budapestet: ebben az esetben ugyan nem a városhoz tartozna például Nyugat-Magyarország jelentős része (ezek a területek mennének Bécs fennhatósága alá), viszont része lenne több olyan terület is, amelyik ma Ukrajnához, Romániához, Szlovákiához, vagy éppen Horvátországhoz tartozik.

Share.

About Author

3 hozzászólás

  1. Én nem értem ezt a térképet.
    Hogy mi az a kritérium az egymillióval? És hogyan húzta meg a határokat???
    Valaki elmagyarázná, légyszi?

Leave A Reply