Ilyen emberre Amerikának szüksége van

0

„Nógrád megyéből a Wall Street nagyon-nagyon messze van” – mondta Juscsák György, és ő már csak tudja, hiszen 10 éve, a világválság kezdetekor ott dolgozott, az egyik nagy befektetési bank elnökeként. Most arról is mesélt, hogyan sikerült eljutni a pénzügyi világ egyik központjáig.

Juscsák György szerint abban, hogy eljutott a Wall Streetig nagy jelentősége volt a családi háttérnek: „Nagypapám annak idején kulák volt, a második világháború után egy amerikai fogolytáborból jött haza, majd abba halt bele, hogy elvették a földjeit, a vegyesboltját. Ehhez képest talán meglepő, hogy édesapám az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt, ő volt az, akinél úgy lehet fogalmazni, hogy a halálának oka a rendszerváltás volt”.

„Bennem elsősorban az édesapám miatt mindig volt egy megfelelési vágy, úgy nőttem fel, hogy vagy azért kaptam ötöst az iskolában, mert édesapám valaki volt, majd aztán azért kaptam egyest, mert éppen fordult a politikai szélirány. Számomra mindig fontos volt, hogy megmutassam, hogy én mit tudok” – mesélte a Portfoliónak.

„Nógrád megyéből a Wall Street nagyon-nagyon messze van. Hosszú utat jártam végig azt követően, hogy elkezdtem egy MBA-t Clevelandben. Amikor ott lediplomáztam, akkor hangzott el életem egyik kulcsmondata egyik professzorom szájából: Ilyen emberre Amerikának szüksége van. Nyálasan hangzik, de ez egy nagyon amerikai mondat” – beszélt élete egyik legfontosabb pillanatáról.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Clevelandben bekerült egy bankba, ahol újításai is voltak. Időközben elkezdett pókerezni, nem is sikertelenül. Kiderült, hogy a főnöke is nagy játékos.

„Ő sokat mesélt nekem az életéről, arról, hogy 38 évesen három infarktus után nyugdíjba ment, ami mellett egy befektetési banknak dolgozott a Wall Streeten, amit úgy hívtak, hogy Bear Stearns. Erről sokat beszélgettünk, és én eldöntöttem, hogy lesz, ami lesz, a Bear Stearnsnél fogok dolgozni” – emlékezett vissza.

Végül Juscsák György kapott állásajánlatot a Goldmantől, a Lehman Brotherstől is, de őt csak a Bear Stearns érdekelte. Bejutni nyilván nem volt egyszerű, másfél évig folyamatosan interjúkra járt, hiszen több mint 2500 jelentkezést kaptak egy nyitott állásra.

„Azt tudni kell, hogy a Wall Street Clevelandtől is ugyanolyan messze van, mint Budapesttől vagy Salgótarjántól, de számomra nem az volt a kérdés, hogy sikerül-e, hanem az, hogy mikor” – fogalmazott.

A befektetési bankok világa szerinte túl van misztifikálva, és ez számára is akkor derült ki, amikor bekerült.

„Annyi az egész, hogy hozzám hasonló 25 éves srácok ülnek egy irodában sorban, mint a verebek a dróton, kereskednek, és azon remegnek, hogy az év végén legyen bónuszuk. Néha nagyon nehéz elhinni az embereknek, hogy ez mennyire egyszerű világ. Aztán jött a zöld kártya, az állampolgárság” – mesélte Juscsák György.

Hogy utána mi történt, elolvasható az eredeti interjúban.

A budapesti utcáról Bristol elitnegyedéig

(Fotó: pixabay.com/MonicaVolpin)

Share.

About Author

Leave A Reply