Így lelkesíti a magyar állam a határátkelőket

1

A sok kedvesség, amivel a magyar kormány a Dél-Afrikában élő magyarokat elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg – írja egy ottani határátkelő, aki beszámol arról is, hogyan zajlik állami segítséggel a közösségépítés.

„Miután az online igényelt külképviseleti névjegyzékbe történő átvételemre szépen rendben megkaptam az elfogadó határozatot a megadott email-címre, tehát ezzel kapcsolatosan nem tudok semmi érdekeset írni, és mivel 40 km-re lakom a követségtől, tehát még a távolságra se panaszkodhatok, gondoltam, mégis megosztom azt a pár történést, ami az itteni magyar populáció szavazását hivatott segíteni és/vagy befolyásolni.

A tavalyi év közepétől hőn szeretett kormányunk kiemelt figyelmet fordított a dél-afrikai magyar populáció állampolgárság nélkül maradt tagjaira. Külön előadásokat, követségi roadshowt szerveztek a főbb csomópontokban, úgymint Fokváros, Johannesburg és azt hiszem, Durban sem maradt ki a sorból.

Az igazán érintett generáció

A lelkesítő előadások hallatára annyian vélték hirtelen felfedezni rég elfeledett állampolgársági igényeiket, hogy külön plusz embert kellett Magyarországról Dél-Afrikába irányítani. Egy követségi intéző majd három hetet töltött Fokvárosban, csak ezzel a kérdéssel foglalkozva.

Mivel az itteni magyarok nagy többsége 1956-ban érkezett, és a kisgyerekeik még rendelkeztek magyar állampolgársággal, az igazán érintett korosztály a következő generáció. Azok, akik már itt születtek, vagy azok gyerekei, akik alig vagy éppen hogy nem beszélnek már magyarul.

Számukra a magyar állampolgárság legfontosabb és legnagyobb előnye, hogy így sokkal egyszerűbben jutnak be az EU-ba, mintha dél-afrikai állampolgárként kéne kérvényezniük.

A schengeni határ nagy úr, saját magam is tapasztaltam, amikor a barátomat (1 hónap múlva férjemet) először próbáltam kis hazánkba látogatóba vinni. Nem túl bonyolult vízumot szerezni, de drága, és elég sok papírmunkával jár.

Közösségépítés magyarországi segítséggel

Visszakanyarodva az eredeti gondolatmenethez, az utóbbi időben több egyéb látogató is járt itt. Rendeztek gazdasági fórumot, a HITA tényleg kitett magáért, igaz, november óta várok egy válaszra tőlük, de azt már a fórum után kérdeztem, nem volt már lényeges nekik.

Volt itt több prominens látogató is, ami szintén nagyon szívet melengető azok számára, akikkel az előző években nem sokat foglalkozott az anyaország. És akik szerint amúgy otthon kolbászból van a kerítés…

Hasonló, a kormánytól induló jótétemény, hogy tavaly meghirdettek egy pályázatot, ami által 6 hónapra érkezett egy lány Magyarországról a közösséget segítendő, újra összekovácsolandó. Tényleg sokat tett a közösségért a lány, minden elismerésem. Olyan embereket is mozgósított, akikről a Hungarian Alliance már „lemondott”.

Propaganda vagy segítség?

A napokban a South African Hungarian Alliance Facebook oldalán jelent meg egy bejegyzés, miszerint végre elindult a várva várt követségi Facebook oldal, lájkoljuk csak bátran.

Nem kétlem, hogy szükség volt ilyen oldalra, elvégre a magyar követség más országoknak is besegít az ügyintézésben, de ez is inkább csak a propaganda miatt kell szerintem. Legalábbis az egyik első bejegyzés OV csodálatos évértékelőjére vonatkozik, mi szerint otthon még jégesőkor is süt a nap.

Úgy vélem, hogy a sok kedvesség, amivel a kormány az ittenieket elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg, és mindenképpen a kormány malmára hajtja a vizet.

Félre ne értse senki, szerintem nagyon szép dolog a külföldön élők felé fordulni, akiket szinte „elfelejtett” az ország, csak az időzítésből kikövetkeztethető szándék nem túl szimpatikus számomra…

Feltételezem, hogy több más olyan országban, ahol főleg régi kitelepülők és nem gazdasági menekültek élnek, például Brazília, hasonlóan jártak el.

Nem tudom, hogy a levelem mennyiben nyújt új információkat, de azért remélem, hogy nem volt haszontalan.”

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Balint Palinko on

    Ez a mondat toredek a lenyeg: “csak az időzítésből kikövetkeztethető szándék nem túl szimpatikus számomra…”!
    A jelenlegi mocskos “magyar politika” semmiben nem kulonbozik a mai nemzetkozi “mocskos plitikatol”.

Leave A Reply