Így vettünk házat Norvégiában

1

A lakásbérlés időszakának lezárása és a saját otthonba költözés minden határátkelő életében mérföldkő. Nincs ezzel másként a Norvég életünk szerzője és családja sem, akik decemberben költöztek saját házba.

„Biztosan sok hasonlóságot fel lehet fedezni más nyugati országok vásárlási szokásaihoz képest, viszont teljesen más, mint amit otthon megszoktunk. Mi is vettünk és adtunk már el házat Magyarországon, és most már vettünk itt is, tényleg más…

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy többes számban fogom írni (vettük, házunk stb…), mert úgy egyszerűbb, de csak Carmen vette a házat (az ő nevén van, övé a hitel, baj esetén pedig Barnabás az örökös). Fontos, mert érdekes a vásárlási procedúra miatt, meg egyébként is.

Mióta leköltöztünk, márciusban lesz két éve (szalad az idő) éreztük, hogy jó helyen járunk, itt már lenne értelme a sajátnak.

Ha az ember el kezd álmodozni bármi vásárlásáról, akkor felállít paramétereket, és majd kiderül találni-e olyat, vagy engedni kell az igényekből, hiszen nem fér bele a keretbe. (…)

Paraméterek: családi ház, lehetőség szerint minél privátabb környezetben, egyből lakható legyen, Grimstad kommune (Barnabás helye a speciális suliban csak így biztosított), 15% önrész (nem norvég állampolgárként ez a minimum), garázs jó lenne, de legalább valami tároló.

Az önrész és a bank által megadott maximális hitel olyan 2,5 millió koronáig engedett keresgélni. Mivel nekem nem volt még állandó állásom (talán itt is történik változás 2020-ban) így én nem tudtam növelni a felvehető hitelkeretet, hiába dolgozom, még ha csak közvetítőn keresztül is.

Így minden csak Carmenen múlt, és az ő hitelképességén. Ha már norvég állampolgár lenne, jobb kondíciók várnák, pl. 10% önrész, stb.)

Egy-két nagyvárost kivéve (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger – horror árak), és azok közvetlen vonzáskörzetét (magas árak), megállapítható, hogy viszonylag hasonló árak vannak Norvégia szerte, persze a kisebb falvakban, vagy eldugott helyeken olcsóbban lehet házakat találni.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Mivel azonban Grimstad kommune-ban egyetem/főiskola is működik (UIA) így itt a környékhez (Arendal, Froland, Rykene) viszonyítva vagy 5-10%-al magasabbak az árak. Gyakorlatilag majd Kristiansand szintjén. Remek… Persze centrum közeli, vagy panorámás telek az mind szorzó.

Így voltak fellángolások, amikor rászántuk magunkat a körbenézésre, és csendes periódusok, amikor arcul vágott minket a valóság. Egyszerűen ezért a pénzért ilyen paramétereket gyakorlatilag lehetetlen találni megfelelő házat. (…)

Házat privát személy nem is árul, csak ingatlanosokon keresztül, akik ha jól tudom fix árat kérnek, így nem fogják húzni az eladást a minél magasabb ár miatt. Ha Te mint eladó elégedett vagy a kínált árral, akkor az az ingatlanosnak is jó. Ők intézik az összes papírmunkát, egyszerű…

Ők azok, akik… szépen lefotózzák a házat, tényleg nagyon jó képeket készítenek, napos időben, jó fényviszonyok mellett, spéci objektívvel, ami tágítja a teret, stb… és rendszerint a valóságot ha nem is kettővel, de azért el kell osztani, jó, olykor valóban kettővel.

Amikor felkerül a hirdetés, megadnak egy természetesen délutáni időpontot (amikor azért mindenki ráér), ami egy óra időtartam, ekkor lehet megnézni a házat (ha az első kör nem sikeres, nem megy el a ház, akkor már lehet egyedi megnézést kérni).

Gyakorlatilag egy órád van megnézni a leendő házadat, úgy, hogy rosszabb esetben tízesével tolongtok a házban és a ház körül. Szuper… Ilyenkor a tulajdonos nincs otthon, az ingatlanos várja az érdeklődőket és szolgál információval.

A házról készül egy eladási prospektus minden információval, amit mondjuk az ingatlanközvetítő oldaláról is le lehet tölteni, de itt pár példányban szép füzetbe fűzve is kérhető. Itt tényleg minden le van írva, a telek, a környék beépítési terve, hol mennek a közművek, stb.

Ha érdemesnek találod a házat, akkor feliratkozol a licitálási listára, és rendszerint másnap kezdődik a muri. Ezért nem egyszerű a vágyakat és a lehetőségeket könnyen egyesíteni, mert nem csak te vagy az érdeklődő ez szinte biztos.

Ritka, hogy egy 2,5 milliós ház olcsóbban menne el, akkor már valamit nagyon el kell kalkulálnia az ingatlanosnak/tulajnak a ház értékével kapcsolatban. És akkor a feljebb licitálásról még nem is beszéltünk. (…)

Gyakorlatilag lakható ingatlan 2 millió korona alatt nincs, vagy csak nagyon picinyke lakás 50 nm alatt. Családi ház 2,5 alatt lakható (undor nélkül) állapotban alig, esetleg egy sorházi ház, társasházi lakás, egy nagyobbacska lakás.

Lakást itt ésszel kell venni. Katasztrófa a fa födém és az áthallás aránya (a magyarországi panelok süketszobák). Még a beton alapú pincés/alagsoros házaknak is fa födém van a pince rész felett.

Lakást, illetve horizontálisan osztott társas házat csak felső szinten szabad keresni, és ez nem vicc, igazából ezeket leginkább csak a legvégső esetben. Érdekes, a Norvégokat nem zavarja az áthallás, naná hiszen ebbe születtek, nem furcsa nekik.

A családi ház ebben a kategóriában maximum 80-as 90-es évekből, de inkább a 60-as 70-es évek a jellemző. Persze találni közel 100 éves ingatlant is. Mint az autóvásárlásnál. Nagyobb régebbi megfelelő paraméterekkel, vagy új pici sok-sok kompromisszummal. (…)

Nekem az is megfordult a fejemben, hogy nagyon olcsón valami potenciális házat, felújítani és úgy beköltözni. De ilyen nincs. Gyakorlatilag családi ház 2 millió alatt nincs, amit teljesen fel kell újítani az sem sokkal olcsóbb, és mennyit kell rákölteni.

Érdekes. Én úgy gondoltam, hogy millió koronáért vannak ilyenek, annyiért érné csak meg, de nincs. Itt nincs mindenesetre. És amibe undorral költöznél bele, vagyis egyből fel kellene újítani legalább egy részét az sincs 2 millió alatt. Szóval nem éri meg egyszerűen. (…)

Az úgy volt, hogy már talán fel is adtuk, vagy jobban mondva nem gondoltuk, hogy esélyünk lesz valami megfelelő házikóra a közeljövőben, hanem kell még szorgoskodni egy kicsit, és magasabb árkategóriába lépve keresgélni. Persze azért csak-csak ránéztünk a felbukkanó újdonságokra. És lám-lám…

Ránézésre hozza az általunk megfogalmazott paramétereket, ezt látni kell. Ami nem kezdődött túl jól, mivel jó idő volt, rengetegen voltunk. Vagy tíz autó mikorra odaértünk. Ez tudtam mit jelent, sok.sok licitáló égbe szökő árral.

Nem is néztem meg úgy igazán a házat, csak a leglényegesebb dolgokat. Milyen potenciál van benne, lakható-e, állapot stb. De gyorsan végeztünk, mert tömeg volt kint is bent is. Azért a licitálásba beneveztünk. (…)

Két millióról indult egy pénteki napon (csütörtökön volt a visning). Talán ez volt a szerencsénk is egyben. Próbáljuk utólag összerakni a képet, hogy miért lettünk mi a „nyerők”. (…)

Hétfőn folytatódott a licit. Nekem volt egy olyan érzésem, hogy csak ketten vagyunk versenyben. Én javasoltam, hogy húzzuk amíg tudjuk az összeget, mert ez tényleg érdemes egy ház. És láss csodát, 2.575.000 koronánál Carmen megnyerte a licitet. 2,6 lett volna a végső maximum ameddig el tudott volna menni.

Rendesen ki volt centizve. A végső összegre még rátevődik némi egyéb költség is, ami kb. 75.000 korona pluszban (átírás, ügyvédi költség, ingatlanos? – ki tudja, de ez mindegyik házvételnél így van).”

Mi minden következik még ezután? Kiderül az eredeti bejegyzésből!

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Peter Csontos on

  Szia Tamás,
  Már egy ideje olvasom a bloggodat és tetszett a stilusod már kezdettöl.
  Én Svedországban élek több int 30 éve.
  Szivesen szeretném felvenni veled a kapcsolatot, ha te is úgy gondolod.
  Peter Csontos

Leave A Reply