Így vágj neki a holland nyelvtanulásnak

0

Ha idegennyelv tanulásáról van szó, sokan esküsznek sokféle módszerre. A HollanDokk posztja támpontot ad a kezdőknek és profiknak egyaránt, hogy mely könyvek segítségével emelhetjük még magasabb szintre a holland nyelvtudásunkat.

Noha Hollandiában elég jól el lehet boldogulni az angollal, azért aki legalább középtávon szeretne megtelepedni az országban, nem árt, ha beleveti magát a nyelvtanulásba.

„A PONS – Megszólalni 1 hónap alatt holland nyelvkönyve mindenkinek ajánlott, aki már az első leckénél meg tud birkózni a kunstgeschiedenis szóval, és ami az izgalmas, érthető magyarázatokkal és hanganyaggal tényleg remek a kezdéshez.

Magyarul magyaráz a Kreatív Holland és a Kevés szóval hollandul is. Az előbbi autókázós-utazós hanganyaga lehet különösen hasznos, az utóbbi pedig szinte mindig előkapható, ha nyelvtani magyarázatra, a szabály megértésére vágyunk.

Mollay Erzsébet Holland-magyar kéziszótára egy idő után elengedhetetlen lesz, csakúgy mint ennek online változata a grimmonlineszotar.hu-n.

Aki jól tud angolul vagy németül, az minden bizonnyal gyorsabban fog szökdécselni a szintek között”

Szívesen dolgoznál Hollandiában? Válogass rengeteg állás közül a Határátkelőn!

A HollanDokk szerint a holland-holland módszerrel is eredményesen lehet tanulni. Itt a következő tankönyveket ajánlja:

„De opmaat, De sprong és De finale, melyeket az alapoktól B2-ig, főleg a diplomásoknak szántak szövegekkel, hanganyagokkal és sok-sok feladattal. A szólistákat angolul adják meg, de talán könnyebb ezeket egyből magyarra fordítani otthon, az ingyenes online szótárak vagy a fizetős változatok segítségével.

A Code Plus kommunikációs központú, négy kötetből áll, főleg kiscsoportos tanfolyamokon szokták használni. A tananyag szintén B2-ig van felépítve, a játékos online feladatokkal szinte gyerekjáték lesz a tanulás, igaz, jó sok időt elvesz. De úgy is fogalmazhatunk, hogy megunhatatlan.

A Delftse methode egyszerre integrációs és szókincsfejlesztő módszer, otthon tanuláshoz is kiváló, a szólista magyarul is letölthető. Hátránya, hogy némelyik szöveget unalmas hangon mondják fel, de legalább jól érthető. A bemutatkozás első csetlés-botlásaitól egészen B2-ig tanulhatunk vele.

A Klare taal pedig mindegyiknek remek kiegészítője, az összes nyelvtani szabályra van egy kétoldalas rajzos-humoros magyarázata, és a gyakorlással-ismétlő feladatokkal is sokat lehet tanulni belőle.

A Lezen, las, gelezen 1,2 olvasásértést segítő, autodidakta módon is használható könyv, a szókincs és a választékos kifejezések is jól begyakorolhatók vele, és a témák is érdekesek. Kezdőknek még nem annyira, de lelkes haladóknak nagyon bátran ajánljuk.

Ezeken kívül a különféle nyelviskolákban, önkéntes tanfolyamokon, önkormányzat által támogatott kurzusokon vagy akár a bentlakásos luxusintézetekben is, más és más könyvekkel találkozhatunk még. Nagyot nem tévedhetünk, ha a rendszerességet és a szórakozást tartjuk szem előtt, főleg azért, hogy a lendület megmaradjon a kezdetektől számított további néhány évre még.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply