Így „űzik el” az oroszok a bevándorlókat

0

Oroszország a világ második legnagyobb bevándorlókat befogadó országa, a helyzetet azonban kezdi megváltoztatni a rubel árfolyamának zuhanása – írja a napi.hu.

A bevándorlás legfőbb ösztönzője, hogy elsősorban a volt szovjet tagköztársaságokból a magasabb fizetésért vándoroltak át az emberek. Most azonban, hogy a rubel az értékének már több mint a felét elvesztette, gyakran érdemesebb otthon munkát vállalniuk.

A Komszomolszkaja Pravda belarusz kiadása (a fehéroroszok a leginkább érintettek) foglalkozott a problémával. A lap azt írta, korábban az építőipari dolgozók és szakmunkások, valamint az informatikusok sokkal jobban kerestek Oroszországban, mint odahaza. Ma azonban dollárban számolva már csaknem ugyan annyit ajánlanak például az építőipar szakdolgozóinak Minszkben mint Moszkvában.

Míg régebben havi 35-50 ezer rubelt kaptak az orosz fővárosban, ami 1000-1500 dollárt ért, jelenleg ez már csak 500-750 dollár, amennyit a belarusz fővárosban is megkereshetnek. Ráadásul az oroszok visszafogták az építkezéseket, így ott egyre nehezebb állást találni.

Share.

About Author

Leave A Reply