Így trükköznek a szállásközvetítő oldalak

0

A szállásközvetítő oldalak között bizony akadnak olyanok, melyek a fogyasztóvédelmi törvényeket sértik azzal, ahogy nyomást gyakorolnak az emberekre, befolyásolják a keresés eredményeit és más taktikákat alkalmaznak. Kész szerencse, hogy ezt egy brit felmérés mutatta ki, így Magyarországon biztosan nem igaz.

Büszke vagy magadra, hiszen körülnéztél az összes szállásfoglaló oldalon, kiválasztottad a neked tetsző szobát a legjutányosabb áron. Sőt, le is csaptál rá az utolsó pillanatban, mielőtt AZ a másik három vásárló lecsapott volna rá, akik a weboldal szerint pont erre készültek.

Az emberek 70 százaléka netes oldalakon foglal szállást, hiszen ezek garantálni tudják a legolcsóbb árakat. Csakhogy ez lehet, hogy csak ámítás.

A brit CMA (Verseny és Piachatóság) vizsgálata leleplezte, hogy ezek az oldalak valószínűleg sértik a fogyasztóvédelmi törvényeket. Tavaly ősszel indult a vizsgálat.

A kormányhivatal, amely a piaci verseny tisztaságáért harcol, több problémát is talált. Aggályos például az, ahogyan a hoteleket rangsorolják ezek az oldalak, mert a keresési eredményeket olyan faktorok is befolyásolják, amelyek az ügyfél igényei szerint nem relevánsak, például az, hogy mennyi jutalékot fizet a közvetítőnek a hotel.

A hivatal szerint például erősen kétséges azon adatok valódisága, melyek azt mutatják, éppen hányan nézik az adott szobát és hány ilyen szoba van még szabadon, vagy mennyi ideig lehet még ennyiért kivenni. Ezek hamis benyomást kelthetnek a vásárlóban és siettethetik a döntését.

Gond az árakkal

Az árak összehasonlításánál is találtak problémákat. Az összehasonlítás például alapulhat régebbi, csak rövid ideig élő áron, vagy nem felel meg az ügyfél keresési kritériumainak, vagy a magasabb hétvégi árat hasonlítják az alacsonyabb hétközbenihez.

Vannak rejtett költségek is, foglalási díjak vagy adók, amelyekről elfelejtik informálni a fogyasztókat idejekorán.

„A szállásfoglalási oldalak tényleg sokkal könnyebbé tehetik a nyaralást, de csak akkor, ha az emberek megbízhatnak bennük”- mondta a CMA vezérigazgatója.

„Ezért kérjük most az ilyen oldalakat arra, hogy gondolják át újra, hogyan nyújtanak információt az ügyfeleiknek és győződjenek meg arról, hogy maradéktalanul betartják a törvényt. A következőkben bármilyen szükséges lépést megteszünk majd azért, hogy az emberek tisztességes ajánlatokat kapjanak” – tette hozzá Andrea Coscelli.

Megtévesztő kifejezések?

A CMA egy másik szervezet bevonását is tervezi, az ASA a tisztességes reklámozásért felelős hatóság. Megkérték őket, hogy vizsgálják meg, hogy „a legalacsonyabb ár” a „garantált legjobb ár” kifejezések nem megtévesztők-e az ügyfelek számára.

„Sok tagunk aggódik amiatt, hogy milyen nagy hatalomra tettek szert ezek az online ügynökségek, amelyek gyakran magas díjakat számolnak fel, félrevezető információkat használnak, nyomást gyakorolnak az eladásban és egyáltalán nem átláthatók” – hívta fel a figyelmet Ufi Ibrahim, a brit vendéglátóipari szövetség vezetője.

Nagy a baj a legendás 66-os úttal

(Fotó: flickr.com/SmartLightLiving)

Share.

About Author

Leave A Reply